13 Μαΐου 2025

Η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο νόσησης από COVID-19 σύμφωνα με νέα έρευνα

Τελευταία Άρθρα

ΠΟΥ: Η μείωση της χρήσης καπνού σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά οι καπνοβιομηχανίες εξακολουθούν να πιέζουν

Με τίτλο "Χρήση καπνού: Πρόοδος και πίεση από τις καπνοβιομηχανίες", ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η παγκόσμια χρήση καπνού έχει

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους ασθενείς με διαβήτη να ρυθμίσουν την ινσουλίνη τους

Σε ένα καινοτόμο έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να βρου

Ευρωκοινοβούλιο: Κανόνες για ελαχιστοποίηση εκπομπών ισχυρών αερίων θερμοκηπίου

Νέα πρόταση για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών ισχυρών αερίων θερμοκηπίου εγκρίθηκε σήμερα από το Ευρωκοινοβούλιο. Μετά από μια ψηφοφορία με 457 ψήφους υπέρ,

Γιατί επιλέγουμε βαρετές σχέσεις;

Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η OnePoll έφερε στο φως ενδιαφέρουσες πτυχές σε σχέση με τις σχέσεις και τις ρουτίνες άσκησης των Αμερικανών. Φαίνεται ότι

Πονοκέφαλος και ημικρανία: Μήπως τελικά χρειάζεστε λίγο νεράκι;

Ο χειμώνας φέρνει μαζί του μια σειρά προκλήσεων για το σώμα μας, και μια από αυτές είναι η αφυδάτωση. Ενώ το κρύο μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε λιγότερη δίψ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health αποκαλύπτει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο νόσησης από τον COVID-19. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από τη Βραζιλία διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγοι κινδυνεύουν λιγότερο να κολλήσουν τον ιό σε σχέση με τους παμφάγους.

Η μελέτη περιλάμβανε 702 ενήλικες εθελοντές που κατανάλωναν διαφορετικά είδη τροφίμων και είχαν διαφορετική τρόπο ζωής. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι οι παμφάγοι, δηλαδή όσοι καταναλώνουν τόσο φυτικά όσο και ζωικά προϊόντα, είχαν υψηλότερη συχνότητα νόσησης από τον COVID-19 σε σύγκριση με τους χορτοφάγους. Από τους συμμετέχοντες, το 47% ανέφερε ότι προσβλήθηκε από τον ιό.

Ωστόσο, η μελέτη δεν μπορεί να δώσει ακριβή απαντήσεις γιατί προκειμένου για μια μελέτη παρατήρησης και όχι για αιτιολογική. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ανταποκρίνονται σε προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι η φυτική διατροφή μπορεί να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθά στην προστασία από ιογενείς λοιμώξεις.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές συνιστούν να ακολουθούνται χορτοφαγικά διατροφικά πρότυπα, με περισσότερη κατανάλωση λαχανικών, όσπριων και ξηρών καρπών, και μειωμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος. Ωστόσο, η διατροφή αποτελεί μόνο έναν παράγοντα που επηρεάζει τον κίνδυνο νόσησης από τον COVID-19, και οι άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία και η σωματική δραστηριότητα επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο.

Η προσοχή στη διατροφή και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να συμβάλουν στην προστασία από τον ιό και τη μείωση των επιπτώσεων του COVID-19. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να τηρούνται και οι κατευθυντήριες οδηγίες των αρχών υγείας όπως η χρήση μάσκας, η φυλάκιση και η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων.