26 Μαρτίου 2025

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από χάκερ: Αποφεύγοντας αυτούς τους κωδικούς

Τελευταία Άρθρα

Σκοτεινές Προφητείες: Ένα απόκοσμο θρίλερ εμπνευσμένο από τον Παπαδιαμάντη”

ΈΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ φέρει μέσα του η χήρα Χαδούλα, αυτό της υποβαθμισμένης θέσης των γυναικών στην κοινωνία, και η απελπισμένη της αντίδραση στα αθώα κ

Σκύλοι: Το σύνδρομο της ουράς και οι επιπτώσεις του”

Το κούνημα της ουράς ενός σκύλου είναι ένα σημάδι χαράς και ευτυχίας. Όμως, η υπερβολική ενθουσιώδης κίνηση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ενός αναπάντεχου

Μειώθηκαν οι δημόσιες δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη στην ΕΕ το 2022

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το 2022 παρατηρήθηκε μείωση στις δημόσιες δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μέσος όρος

Νοσηλεύτρια έπεσε θύμα επίθεσης από 15χρονη σε παιδιατρικό νοσοκομείο

Με την επιθετικότητα που εκδηλώθηκε εις βάρος μιας νοσηλεύτριας από μια 15χρονη ασθενή, ανοίγεται και πάλι η συζήτηση για το θέμα των παιδιών που φιλοξενούντ

Το μωβ είναι η νέα τάση στο μανικιούρ: Αποχρώσεις γεμάτες ποιότητα και στυλ

Το μπορντό, το μαύρο, το κόκκινο και το nude είναι οι δημοφιλείς αποχρώσεις που επιλέγουμε συνήθως για τα νύχια μας τον χειμώνα. Ωστόσο, αν ψάχνετε για κάτι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Όταν πρόκειται για online ταυτοποίηση, οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος. Με τον αυξανόμενο αριθμό εφαρμογών που απαιτούν κωδικούς, είναι δύσκολο να βρούμε καινούργιες και πολύπλοκες ιδέες, πράγμα που καταλήγει να μας κουράζει όταν προσπαθούμε να τους θυμηθούμε – ένα φαινόμενο που ονομάζεται κόπωση από κωδικούς πρόσβασης.
Λοιπόν, εδώ είναι η ευκαιρία για τους χάκερ να επιτεθούν, καθώς πολλοί από εμάς, κουρασμένοι, καταλήγουμε να χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό για όλα τα λογαριασμούς μας.
Ωστόσο, αν θέλετε να προστατεύσετε τα ηλεκτρονικά μηνύματα σας, τις τραπεζικές συναλλαγές σας, και τα διαπιστευτήρια σας από τις επιθέσεις, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε πολύπλοκους κωδικούς που συνδυάζουν αριθμούς, κεφαλαία γράμματα και σύμβολα.

Από τους 20 πιο συνηθισμένους κωδικούς του 2023, μόνο 3 χρειάζονται λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να “σπάσουν”, οπότε διασφαλίστε ότι δεν χρησιμοποιείτε τους παρακάτω…
Οι 20 πιο συνηθισμένοι κωδικοί πρόσβασης του 2023

Οι 20 πιο συνηθισμένοι κωδικοί πρόσβασης του 2023
Και πόσο γρήγορα μπορούν να τους χακάρουν…
123456: < 1 δευτερόλεπτο.
admin: < 1 δευτερόλεπτο.
12345678: < 1 δευτερόλεπτο.
123456789: < 1 δευτερόλεπτο.
1234: < 1 δευτερόλεπτο.
12345: < 1 δευτερόλεπτο.
password: < 1 δευτερόλεπτο.
123: < 1 δευτερόλεπτο.
Aa123456: < 1 δευτερόλεπτο.
1234567890: < 1 δευτερόλεπτο.
UNKNOWN:  17 λεπτά.
1234567: < 1 δευτερόλεπτο.
123123: < 1 δευτερόλεπτο.
111111: < 1 δευτερόλεπτο.
Password: < 1 δευτερόλεπτο.
12345678910: < 1 δευτερόλεπτο.
000000: < 1 δευτερόλεπτο.
admin123: 11 δευτερόλεπτα.
********: < 1 δευτερόλεπτο.
user: 1 δευτερόλεπτο.
Ο πιο δημοφιλής κωδικός πρόσβασης για ιστότοπους e-commerce, λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ηλεκτρονικές συσκευές και υπηρεσίες streaming είναι το "123456", ενώ το "UNKNOWN" προηγείται για πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς και smartphones.
Επίσης, τα ονόματα είναι δημοφιλείς επιλογές για κωδικούς πρόσβασης σε όλο τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, το "Isabella" ήταν ο δεύτερος πιο συχνά χρησιμοποιούμενος κωδικός πρόσβασης στην Αυστρία φέτος, ενώ το "Katerina" βρισκόταν στην 11η θέση στην Ελλάδα.
Η αγάπη των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου για το ποδόσφαιρο αντανακλάται στις επιλογές κωδικών τους, με τα ονόματα των ποδοσφαιρικών συλλόγων της αγγλικής Premiere League "liverpool", "arsenal" και "chelsea" να καταλαμβάνουν την 4η, την 6η και την 10η θέση αντίστοιχα.
Πώς να προστατευτείτε

Για να σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που θα είναι εύκολο να θυμάστε, συγκεντρώσαμε μερικά χρήσιμα tips:

Σκεφτείτε μια πολύ απλή φράση που συμβαίνει καθημερινά και την γνωρίζετε μόνο εσείς. Για παράδειγμα, ότι ξυπνάτε κάθε μέρα στις 08:00 το πρωί. Μεταφράστε τη φράση στα Αγγλικά, διότι οι κωδικοί απαιτούν λατινικούς χαρακτήρες, δηλαδή "I wake up every morning at 08:00". Πάρτε τα αρχικά των λέξεων και τους αριθμούς και δημιουργήστε κάτι σαν "iwuema0800".
Ιδανικά, χρησιμοποιήστε μια μεγαλύτερη φράση με τουλάχιστον 20 γράμματα, μικρά και κεφαλαία, αριθμούς και ειδικά σύμβολα.
Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε προσωπικές πληροφορίες όπως γενέθλια, ονόματα ή κοινές λέξεις.
Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για περισσότερα από έναν ιστότοπους.
Όταν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε pass keys αντί για κωδικούς πρόσβασης, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα, η σάρωση προσώπου, ο έλεγχος ταυτότητας μέσω SMS ή email.