9 Μαΐου 2025

Το θαρραλέο ταξίδι του μονόχειρα πιανίστα. Πολεμικές αναμνήσεις χάρισαν νέο πνεύμα στη μουσική

Τελευταία Άρθρα

Η θαυματουργή δύναμη της τσουκνίδας για την αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια από τις πιο ενοχλητικές μορφές αρθρίτιδας, καθώς προκαλείται από την υπερβολική συσσώρευση ουρικού οξέος στο αίμα. Για χρόνια, η

Σχέδιο του υπουργείου Υγείας: Εφικτός ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στα φαρμακεία

Πολλά από τα φαρμακεία της χώρας μας θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, στο πλαίσιο του εμβολιαστικού σχεδίου που εκπονεί το υπο

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τις επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες σε προϊόντα καθημερινής χρήσης”

Ο αριθμός των επικίνδυνων χημικών ουσιών που περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης είναι ανησυχητικά υψηλός, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Από προσωπικά πρ

Νέοι τρόποι προστασίας από τον πρόωρο τοκετό και οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει

Πρόωρος τοκετός είναι όταν ο τοκετός πραγματοποιείται πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και αφορά το 8% των κυήσεων. Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί ένα α

Από τον κορυφαίο ψυχοθεραπευτή του κόσμου: 20 κανόνες για μια αλλαγή ζωής που θα σε εκπλήξει”

Η ευτυχία μπορεί να μην έχει ένα μοναδικό μυστικό που να αφορά τους πάντες, αλλά ο κορυφαίος ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής, Michail Litvak, έχει δώσει ορισμένε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο Πάουλ Βιτγκενστάιν, ο αδερφός του φημισμένου Φιλόσοφου Λούντβιχ Βιτγκενστάιν, έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους σπουδαιότερους πιανίστες του 20ου αιώνα. Αυτό που τον ξεχώριζε από τους άλλους, όμως, ήταν η εντυπωσιακή του ικανότητα να παίζει με ένα μόνο χέρι, το αριστερό!

Το δεξί του χέρι το έχασε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ήταν μόλις 28 ετών και στρατολογήθηκε για λογαριασμό της Αυστροουγγαρίας. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του από τους Ρώσους, το τραυματισμένο δεξί του χέρι έπαθε σηψαιμία και οι γιατροί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να το αφαιρέσουν. Ωστόσο, αυτό δεν τον απέτρεψε από το να συνεχίσει να ακολουθεί το πάθος του για τη μουσική.

Ο Πάουλ Βιτγκενστάιν αποτέλεσε απόδειξη της σφοδρής βούλησης ενός ανθρώπου για επιβίωση. Αρνήθηκε να παραδοθεί στη μοίρα του και έγινε ένα παράδειγμα αξιοθαύμαστης δύναμης. Ακόμη και ο αδερφός του, Λούντβιχ, σύμφωνα με το ημερολόγιο του, ο οποίος ήταν πλήρως συνειδητοποιημένος για την αιχμαλωσία του αδερφού του, δήλωσε:
“Συνεχίζω να σκέφτομαι τον καημένο τον Πάουλ, που έχασε τόσο ξαφνικά την καριέρα του! Πόσο τρομερό. Τι απαιτείται για να ξεπεραστεί αυτό; Μακάρι να μπορεί να επιτευχθεί χωρίς απόπειρες αυτοκτονίας!”.

Η απώλεια του δεξιού του χεριού δεν σταμάτησε την καριέρα του Πάουλ Βιτγκενστάιν. Ξεκίνησε να διασκευάζει κονσέρτα γνωστών κομματιών για να μπορεί να τα παίζει μόνος του, με το αριστερό του χέρι. Έργα ειδικά σχεδιασμένα για το μονόχειρα πιανίστα έγραψαν σπουδαίοι συνθέτες, όπως ο Ρίχαρντ Στράους, ο Σεργκέι Προκόφιεφ, ο Μωρίς Ραβέλ και ο Μπέντζαμιν Μπρίτεν. Από αυτά, ξεχωρίζει το “Κονσέρτο για το αριστερό χέρι” του Ραβέλ, όπως παρουσιάζεται στο παρακάτω βίντεο.

Ο Πάουλ Βιτγκενστάιν αρνήθηκε πολλές φορές να παίξει τα κομμάτια που είχαν γραφεί για εκείνον ή τα διασκεύασε. Ωστόσο, η φήμη του ήταν ήδη διαπιστευμένη. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο Αυστριακό μουσικοκριτικό, Τζούλιους Κόρνγκολντ, οι ήχοι που παρήγαγε με το αριστερό του χέρι δεν αποκάλυπταν τη μελαγχολία του καλλιτέχνη για την απώλεια του δεξιού του χεριού αλλά, αντίθετα, εκφράζαν τον θρίαμβο του για την αναμφισβήτητη αντοχή που έδειχνε απέναντι στην αδυναμία.

Η προσάρτηση της Αυστρίας από τη ναζιστική Γερμανία το Μάρτιο του 1938 είχε ως αποτέλεσμα τη δυσμενή θέση της οικογένειας Βιτγκενστάιν. Παρά το γεγονός ότι είχαν εγκαταλείψει την εβραϊκή θρησκεία τουλάχιστον δύο γενιές πριν από τη γέννηση του Πάουλ, η καταγραφή τους στους φυλετικούς νόμους της Νυρεμβέργης τους τοποθέτησε σαν εβραίους και ένα μέρος της περιουσίας τους κατακτήθηκε από το ναζιστικό καθεστώς.

Ο Πάουλ Βιτγκενστάιν δεν μπορούσε πλέον να παρουσιάζει δημόσιες συναυλίες και η ίδια η ζωή του ήταν σε κίνδυνο. Μαζί με την πιο καινοτόμο σύζυγό του, Χίλντε, που ήταν 29 χρόνια νεότερή του, και τα παιδιά τους, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκεί, ο Αυστριακός πιανίστας πέρασε τα επόμενα χρόνια της ζωής του, δίνοντας συναυλίες και παραδίδοντας δωρεάν μαθήματα πιάνου σε όσους είχαν ανάγκη. Αποχαιρέτησε τη ζωή στις 3 Μαρτίου 1961, σε ηλικία 73 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο μουσικό παρακαταθήκη.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τον Πάουλ Βιτγκενστάιν να παίζει πιάνο με το ένα του χέρι.