Πρωταγωνιστές ενός αδικημένου ρόλου και απειλητικής κατάστασης, οι άνδρες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πάσχουν από οστεοπόρωση από ό,τι νομίζουμε.
Το ποσοστό ανδρικής οστεοπόρωσης είναι ανησυχητικά υψηλό και δυστυχώς παραμένει συχνά αδιάγνωστο, με αποτέλεσμα οι άσχημες επιπτώσεις να εκδηλώνονται μόνο όταν η πάθηση έχει φτάσει στο τελικό στάδιο, γνωστό και ως κάταγμα.
Τα κατάγματα στο ισχίο προκαλούν ιδιαίτερα ανησυχία, καθώς μπορεί να έχουν θανατηφόρες συνέπειες για τους ανδρικούς πληθυσμούς. Συγκεκριμένα, το 14,1% των ανδρών που υποστήριξαν κάταγμα στο ισχίο έχασε τη ζωή του, σε αντίθεση με το 5,4% των γυναικών. Αυτό σημαίνει ότι ενώ περισσότερες γυναίκες κινδυνεύουν να υποστούν κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης, το ποσοστό των ανδρών που χάνουν τη ζωή τους μετά από αντίστοιχο κάταγμα είναι πολύ υψηλότερο.
Πολλοί είναι οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην ανδρική οστεοπόρωση. Οι χρόνιοι καπνιστές, όσοι έχουν χαμηλό σωματικό βάρος, αλλά και όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών ανήκουν στα ευάλωτα αυτά άτομα. Επιπλέον, άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως ουρική αρθρίτιδα, θυρεοειδή νόσημα, σύνδρομο Cushing, φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, των αρθρώσεων ή των πνευμόνων, αλλά και όσοι λαμβάνουν κορτικοστεροειδή φάρμακα, αντιεπιληπτικά, αντιανδρογόνα ή χημειοθεραπεία αποτελούν επίσης επιπλέον κατηγορίες κινδύνου.
Ορισμένοι άνδρες πρέπει να υποβληθούν σε μέτρηση οστικής πυκνότητας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Πιο συγκεκριμένα, όσοι είναι άνω των 50 ετών και έχουν κάποιους από τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου, αυτοί με ιστορικό καταγμάτων που έγιναν χωρίς έντονη κίνηση, καθώς και όσοι υποφέρουν από τα νοσήματα που σχετίζονται με τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, πρέπει να είναι επίσης επαγρυπνούντες.
Η καλύτερη θεραπεία είναι πάντα η πρόληψη, και για τους άνδρες αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι απλές εξετάσεις μέτρησης οστικής πυκνότητας, αιματολογικές και ουρολογικές μπορούν να διαγνώσουν την οστεοπόρωση πριν καν ξεκινήσουν τα συμπτώματα. Μην ξεχνάμε ότι η ανδρική οστεοπόρωση μπορεί να συνδεθεί με νοσήματα όπως ο υπερπαραθυρεοειδισμός, ο υπογοναδισμός ή ο υπερθυρεοειδισμός, τα οποία χαρακτηρίζονται από σημαντικές παθήσεις και απαιτούν ειδική θεραπεία.
Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες πρέπει να δώσουν σημαντική προσοχή στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Με απλές εξετάσεις, μπορούν να αποφύγουν σοβαρά κατάγματα που επηρεάζουν ακόμη και την ποιότητα ζωής τους.