16 Απριλίου 2025

Ένας θησαυρός από τη φύση: Ο κρόκος, το φυτό που θωρακίζει τη γονιμότητα και το μυαλό, μειώνει την πίεση και νικά την κατάθλιψη

Τελευταία Άρθρα

Προστασία και Ζεστασιά: Πώς να προσέχουμε τους σκύλους μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Βρισκόμαστε στα τέλη του 2023 και ο χειμώνας έχει φτάσει. Οι θερμοκρασίες πέφτουν, το κρύο αυξάνεται, και οι περισσότεροι από εμάς προτιμούμε να μείνουμε στο

Πώς να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά με ασκήσεις πιλάτες

Ο τίτλος μπροστά απόΑσκήσεις πιλάτες: Το μυστικό για επίπεδη κοιλιά Είναι δυνατόν να καίτε θερμίδες και να αποκτάτε επίπεδη κοιλιά με τη βοήθεια των ασκήσεω

Γονείς και παιδιά: Η σύνδεση ανάμεσα στη γέννηση των γονέων και των παιδιών τους

Πληθώρα ερευνών έχουν αποκαλύψει ότι πολλά παιδιά γεννιούνται κατά τον ίδιο μήνα που γεννήθηκαν οι γονείς τους. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περι

Δυσκολίες εντοπίζονται για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ μέχρι το 2030, σύμφωνα με έκθεση

Μια πρόσφατη έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού περιβάλλοντος αναφέρει ότι η επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν θέσει οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ για το

Ο Μήνας των Χριστουγέννων: Οι πρωτόγονες ιδιότητες των μωρών

Ο μήνας των Δεκεμβρίων φέρνει μαζί του τους έντονους ρυθμούς των γιορτών, αλλά τα μωρά που γεννιούνται αυτόν τον μήνα διαθέτουν κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

*Γράφει ο Δρ Γιώργος Ζακυνθινός, καθηγητής Τεχνολογίας, Ασφάλειας και Ανάπτυξης Λειτουργικών Τροφίμων και Υγειοπροστατευτικών Προϊόντων στη Δημόσια Υγεία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής  

Ο κρόκος, ένα φυτό γνωστό από την αρχαιότητα, αποτελεί ένα αξιοσημείωτο θησαυρό της φύσης. Αναφέρεται από τον Όμηρο και στολίζει τοιχογραφίες των αρχαίων ελληνικών πολιτισμών. Ωστόσο, ο κρόκος δεν είναι μόνο διακοσμητικό φυτό – έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Αυτή η φυσική θεραπεία έχει τη δυνατότητα να θωρακίσει τη γονιμότητα και το μυαλό, να μειώσει την πίεση και ακόμη να νικήσει την κατάθλιψη.

Ο κρόκος, του γένους Crocus sativus, είναι ένα βολβώδες φυτό που αναπαράγεται με βολβούς. Ανήκει στην Οικογένεια των Ιριδίων και έχει εντυπωσιακά και όμορφα λουλούδια. Ο κρόκος καλλιεργείται για τις πολύτιμες χρωστικές του ιδιότητες, οι οποίες χρησιμοποιούνται τόσο στη μαγειρική ως καρύκευμα όσο και στην παραδοσιακή ιατρική.

Τα τελευταία χρόνια, επιστημονικές έρευνες έχουν αποκαλύψει τις εντυπωσιακές ιδιότητες των στιγμάτων του άνθους του κρόκου. Αυτά τα στίγματα είναι μεγάλα και αποτελούν το πιο αξιολογότερο τμήμα του φυτού από πλευράς χρήσης – τόσο στη λαϊκή θεραπευτική όσο και στη μαγειρική. Τα συστατικά του σαφράν περιλαμβάνουν καροτινοειδή και μονοτερπενικές αλδεΰδες, όπως η κροκίνη, η κροκετίνη, η σαφρανάλη και η πικροκροκίνη.

Ο κρόκος λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό χάρη στα καροτινοειδή που περιέχει, και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ενίσχυση της νοητικής λειτουργίας. Διάφορες μελέτες έχουν ανιχνεύσει βελτίωση της νοητικής λειτουργίας από τη χρήση του κρόκου σε ζωικά πρότυπα, ειδικά λόγω της κροκίνης και της κροκετίνης. Επιπλέον, έχουν προκύψει αποτελέσματα που υποδεικνύουν τη χρησιμότητά του για την αντιμετώπιση υπέρτασης, κατάθλιψης και ακόμη και καρκίνου.

Το σαφράν, όνομα με το οποίο αναφερόμαστε στο προϊόν του κρόκου, αποτελεί το ακριβότερο καρύκευμα, λόγω του κόστους της συγκομιδής του. Πάνω από 150.000 λουλούδια και 400 ώρες εργασίας απαιτούνται για να παραχθούν μόλις 650 γραμμάρια σαφράν.

Πριν χρησιμοποιήσετε το σαφράν, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας, καθώς είναι διαθέσιμο σε μικρές δόσεις ως καρύκευμα ή σε συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, το σαφράν είναι γενικά ασφαλές και δεν παρουσιάζει σοβαρές παρενέργειες.

Ο κρόκος, αυτό το πολύτιμο φυτό της φύσης, προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Με τις ευεργετικές του ιδιότητες, ο κρόκος μας βοηθά να διατηρήσουμε την γονιμότητά μας, να ενισχύσουμε το μυαλό μας, να μειώσουμε την πίεση και ακόμη να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη. Αξίζει να εξερευνήσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτόν τον θησαυρό της φύσης για την ευεξία και την υγεία μας.  

*Ο Δρ Γιώργος Ζακυνθινός είναι καθηγητής Τεχνολογίας, Ασφάλειας και Ανάπτυξης Λειτουργικών Τροφίμων και Υγειοπροστατευτικών Προϊόντων στη Δημόσια Υγεία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.