2 Οκτωβρίου 2025

Ένας θησαυρός από τη φύση: Ο κρόκος, το φυτό που θωρακίζει τη γονιμότητα και το μυαλό, μειώνει την πίεση και νικά την κατάθλιψη

Τελευταία Άρθρα

Προτεινόμενα Airbnb στη Μαδρίτη

Η Μαδρίτη είναι μια συναρπαστική πόλη με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και σημαντικά μουσεία. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη γαστρονομία, τις επιλογές

Ένα δώρο για του Αγίου Βαλεντίνου, απαραίτητο σε κάθε ταξίδι

Κάθε χρόνο πλησιάζει η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και όπως πάντα βρισκόμαστε σε αναζήτηση για το τέλειο δώρο που θα κάνουμε στον αγ

Χρειαζόμαστε περισσότερες σχεδιάστριες μόδας

Οι δύο κορυφαίες επιδείξεις της σεζόν, το show της Comme des Garçons από την Rei Kawakubo και η τελευταία συλλογή της Sarah Burton για τον Alexander McQuee

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το αχρείαστο Photoshop

Πρόσφατα, το εξώφυλλο του τεύχους του Σεπτεμβρίου της Vogue προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Το εξώφυλλο απεικονίζει τεσσάρα από τα πιο αξεπέραστα supermodels

6 κομψά και οικονομικά Airbnb στο Παρίσι – Από 20 ευρώ

Το Παρίσι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του κόσμου και αγαπημένος των Ελλήνων ταξιδιωτών. Ωστόσο, η διαμονή σε αυτή την πόλη μπορεί να εί

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

*Γράφει ο Δρ Γιώργος Ζακυνθινός, καθηγητής Τεχνολογίας, Ασφάλειας και Ανάπτυξης Λειτουργικών Τροφίμων και Υγειοπροστατευτικών Προϊόντων στη Δημόσια Υγεία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής  

Ο κρόκος, ένα φυτό γνωστό από την αρχαιότητα, αποτελεί ένα αξιοσημείωτο θησαυρό της φύσης. Αναφέρεται από τον Όμηρο και στολίζει τοιχογραφίες των αρχαίων ελληνικών πολιτισμών. Ωστόσο, ο κρόκος δεν είναι μόνο διακοσμητικό φυτό – έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Αυτή η φυσική θεραπεία έχει τη δυνατότητα να θωρακίσει τη γονιμότητα και το μυαλό, να μειώσει την πίεση και ακόμη να νικήσει την κατάθλιψη.

Ο κρόκος, του γένους Crocus sativus, είναι ένα βολβώδες φυτό που αναπαράγεται με βολβούς. Ανήκει στην Οικογένεια των Ιριδίων και έχει εντυπωσιακά και όμορφα λουλούδια. Ο κρόκος καλλιεργείται για τις πολύτιμες χρωστικές του ιδιότητες, οι οποίες χρησιμοποιούνται τόσο στη μαγειρική ως καρύκευμα όσο και στην παραδοσιακή ιατρική.

Τα τελευταία χρόνια, επιστημονικές έρευνες έχουν αποκαλύψει τις εντυπωσιακές ιδιότητες των στιγμάτων του άνθους του κρόκου. Αυτά τα στίγματα είναι μεγάλα και αποτελούν το πιο αξιολογότερο τμήμα του φυτού από πλευράς χρήσης – τόσο στη λαϊκή θεραπευτική όσο και στη μαγειρική. Τα συστατικά του σαφράν περιλαμβάνουν καροτινοειδή και μονοτερπενικές αλδεΰδες, όπως η κροκίνη, η κροκετίνη, η σαφρανάλη και η πικροκροκίνη.

Ο κρόκος λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό χάρη στα καροτινοειδή που περιέχει, και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ενίσχυση της νοητικής λειτουργίας. Διάφορες μελέτες έχουν ανιχνεύσει βελτίωση της νοητικής λειτουργίας από τη χρήση του κρόκου σε ζωικά πρότυπα, ειδικά λόγω της κροκίνης και της κροκετίνης. Επιπλέον, έχουν προκύψει αποτελέσματα που υποδεικνύουν τη χρησιμότητά του για την αντιμετώπιση υπέρτασης, κατάθλιψης και ακόμη και καρκίνου.

Το σαφράν, όνομα με το οποίο αναφερόμαστε στο προϊόν του κρόκου, αποτελεί το ακριβότερο καρύκευμα, λόγω του κόστους της συγκομιδής του. Πάνω από 150.000 λουλούδια και 400 ώρες εργασίας απαιτούνται για να παραχθούν μόλις 650 γραμμάρια σαφράν.

Πριν χρησιμοποιήσετε το σαφράν, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας, καθώς είναι διαθέσιμο σε μικρές δόσεις ως καρύκευμα ή σε συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, το σαφράν είναι γενικά ασφαλές και δεν παρουσιάζει σοβαρές παρενέργειες.

Ο κρόκος, αυτό το πολύτιμο φυτό της φύσης, προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Με τις ευεργετικές του ιδιότητες, ο κρόκος μας βοηθά να διατηρήσουμε την γονιμότητά μας, να ενισχύσουμε το μυαλό μας, να μειώσουμε την πίεση και ακόμη να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη. Αξίζει να εξερευνήσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτόν τον θησαυρό της φύσης για την ευεξία και την υγεία μας.  

*Ο Δρ Γιώργος Ζακυνθινός είναι καθηγητής Τεχνολογίας, Ασφάλειας και Ανάπτυξης Λειτουργικών Τροφίμων και Υγειοπροστατευτικών Προϊόντων στη Δημόσια Υγεία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.