2 Οκτωβρίου 2025

Έρευνα σε δείγματα χαβιαριού αποκαλύπτει την κατάχρηση και την παραβίαση των κανονισμών

Τελευταία Άρθρα

Το σούπερ γιοτ που θα «πετάει» πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας

Το Lazzarini Design Studio παρουσιάζει ένα καινοτόμο σκάφος, το Plectrum, το οποίο ξεχωρίζει για το μοναδικό σύστημα κίνησής του. Αυτό το ηλεκτρικό σούπερ

Οι πανοπλίες της ελληνικής ιστορίας

Αυτό το άρθρο παρουσιάζει την έκθεση "Πανοπλίες, η τέχνη του οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα" που πραγματοποιείται στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολ

Το στυλ και η προσωπικότητα του Ckye

Σήμερα συναντήσαμε τον Ckye και τον ρωτήσαμε για το στυλ του και το τι τον εμπνέει. Ο Ckye είναι μουσικός και μοντέλο και έχει ασχοληθεί με αυτές τις δραστ

Διαμονή μέσα στα βάθη της φύσης – Περνώντας τη νύχτα στις ωραιότερες καλύβες του κόσμου

Αυτό το άρθρο γράφεται για να προβάλλει την ομορφιά και τη γαλήνη της φύσης και να προσφέρει μια εναλλακτική εμπειρία διακοπών σε όσους επιθυμούν να ξεφύγο

Γιατί το Kalesma στη Μύκονο θεωρείται πρότυπο νέο boutique ξενοδοχείο

Το Kalesma στη Μύκονο έχει κερδίσει την προσοχή και τον θαυμασμό πολλών γνωστών media σε όλον τον κόσμο, όπως το Architectural Digest, το Harpers Bazaar, τ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Διαπιστώσεις μιας πρόσφατης έρευνας δείχνουν ότι το μισό από τα προϊόντα χαβιαριού που ελέγχθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες ήταν παράνομα. Επίσης, μεγάλο ποσοστό των δειγμάτων δεν ανταποκρίνονταν στα προϊόντα που υποστηριζόταν ότι ήταν.

Το χαβιάρι, μια εξαιρετική γαστρονομική απόλαυση που προέρχεται από τα αυγά οξύρρυγχου, είναι ένα προϊόν που ρυθμίζεται αυστηρά σε διεθνές επίπεδο για τη διασφάλιση της προστασίας του είδους. Ωστόσο, η έρευνα από επιστήμονες του γερμανικού ινστιτούτου ερευνών «Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research» αποκαλύπτει ότι οι κανονισμοί αυτοί παραβιάζονται και ότι η παράνομη διακίνηση συνεχίζεται.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν γενετικές και ισοτοπικές αναλύσεις σε δείγματα χαβιαριού που προέρχονταν από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ουκρανία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 21% των δειγμάτων προέρχονταν από άγρια αλιευμένα οξύρρυγχα, παρά την απαγόρευση αυτής της πρακτικής. Επιπλέον, το 29% των δειγμάτων παραβίαζε τους κανονισμούς CITES και τους νόμους περί εμπορίου, προβαίνοντας σε λανθασμένες δηλώσεις σχετικά με το είδος και τη χώρα προέλευσης τους. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι το 32% των δειγμάτων αναγνωρίστηκαν ως “εξαπάτηση πελατών”, δηλαδή προϊόντα που διατέθηκαν ως άγρια χαβιάρι, αλλά στην πραγματικότητα προερχόνταν από υδατοκαλλιέργειες.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης την ύπαρξη προϊόντων χαβιαριού που δεν περιείχαν καν ίχνη οξύρρυγχου. Αυτό δείχνει την προσπάθεια ορισμένων παραγωγών να πλασάρουν προϊόντα μη παραμετροποιημένα ως χαβιάρι για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Οι αποκαλύψεις αυτές είναι ανησυχητικές και απαιτούν άμεση δράση. Είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται η παράνομη διακίνηση χαβιαριού και η παραβίαση των κανονισμών που θέτουν πολιτικές για την προστασία του είδους. Οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να λάβουν αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάχρηση.

Η επιστημονική έρευνα είναι απαραίτητη για την αποκάλυψη τέτοιων παραβάσεων και πρέπει να υποστηρίζεται και στηρίζεται από πολιτικές δράσεις. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε την πολύτιμη πανίδα και χλωρίδα του πλανήτη μας, για το καλό του περιβάλλοντος και των επερχόμενων γενεών.