4 Οκτωβρίου 2025

Έρχονται τα επισκέψιμα Τυροκομεία

Τελευταία Άρθρα

Πώς να τρώμε υγεινά το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που μπορούμε να τρώμε πιο υγιεινά, λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών. Κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών, η πρόσληψη θερμ

Πίτσα με marmite; Τη φτιάχνουν στη Lisa στην Κυψέλη

Η πιτσαρία Lisa στην Κυψέλη φημίζεται για την παρασκευή της πίτσας με το ασυνήθιστο υλικό, το marmite. Παρόλο που η ταινία που πήρε το όνομά της αποκαλείτα

Βρετανία: 16χρονος συνελήφθη για την κοπή του δέντρου του «Ρομπέν των Δασών»

Το παρακάτω άρθρο αναφέρει ότι ένα 16χρονο αγόρι συνελήφθη ως ύποπτος για την κοπή του δέντρου Sycamore Gap στη Βρετανία, το οποίο είναι γνωστό και ως δέντ

Κανένα ίχνος προσωπικότητας: Όταν το BBC απέρριπτε τον David Bowie

Το 2 Νοεμβρίου 1965, το συγκρότημα Lower Third εμφανίστηκε στην έδρα του BBC Broadcasting House για μια οντισιόν μπροστά στην ομάδα επιλογής ταλέντων του B

Ο (απίστευτος) επιστημονικός λόγος για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε την ίδια ώρα, κάθε βράδυ

Μια νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της τακτικής ώρας ύπνου και τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι μεγάλες αποκλίσεις σε αυτήν. Μικρές διαφ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για τα τυροκομεία στην Ελλάδα, καθώς η υπουργική απόφαση που ανακοινώθηκε πρόσφατα θα επιτρέψει την υποδοχή επισκεπτών και την προσφορά υπηρεσιών φιλοξενίας και εστίασης σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Με τη συμμετοχή των υπουργών Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και των υφυπουργών Τουρισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθορίστηκαν οι προδιαγραφές για τη λειτουργία των επισκέψιμων τυροκομείων, καθώς και οι προϋποθέσεις προσβασιμότητας για όλους
Έρχονται τα επισκέψιμα Τυροκομεία
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ένα επισκέψιμο τυροκομείο είναι κάθε εγκατάσταση που πληροί τα κατώτατα πρότυπα για τις υπηρεσίες υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης, καθώς και τις λειτουργικές απαιτήσεις που ορίζονται στη σχετική απόφαση. Το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου (Σ.Ε.ΤΥ.) θα έχει διάρκεια ισχύος πέντε ετών από την ημερομηνία έκδοσής του και θα περιλαμβάνει ειδικές προϋποθέσεις προσβασιμότητας για ανθρώπους με αναπηρία και περιορισμένη κινητικότητα
Έρχονται τα επισκέψιμα Τυροκομεία
Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης, η υπουργική απόφαση επιτρέπει τη λειτουργία υγειονομικών επιχειρήσεων εντός των τυροκομείων. Επιπλέον, επιτρέπεται η λειτουργία μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες. Η προϋπόθεση για τη λήψη του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου είναι η διαθεσιμότητα ενός χώρου προσβάσιμου σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και την τοποθέτηση του Σήματος σε ευδιάκριτο σημείο της είσοδου και την ιστοσελίδα της επιχείρησης
Έρχονται τα επισκέψιμα Τυροκομεία
Οι ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές για τα επισκέψιμα τυροκομεία αναφέρονται στη διάθεση χώρου υποδοχής και αναμονής για τους επισκέπτες, την παρουσίαση διάφορων τύπων τυριών και προϊόντων, την ανάρτηση καταγεγραμμένου χάρτη με τους προσβάσιμους χώρους, τον ορισμό υπευθύνου για την υποδοχή και ξενάγηση των επισκεπτών, τη γνωστοποίηση ωρών λειτουργίας και άλλων πληροφοριών, καθώς και την παροχή χώρων υγιεινής για όλα τα άτομα
Έρχονται τα επισκέψιμα Τυροκομεία
Επιπλέον, τα επισκέψιμα τυροκομεία πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις πυροπροστασίας και ασφάλειας, καθώς και να διαθέτουν ενημερωτικό υλικό για τη δυνατότητα επίσκεψης ατόμων με αναπηρία σε διάφορες γλώσσες
Έρχονται τα επισκέψιμα Τυροκομεία
Με αυτήν την υπουργική απόφαση, ο στόχος είναι να προωθηθεί η κατανάλωση ελληνικών τυροκομικών προϊόντων. Οι τυροκομικές μονάδες που παράγουν προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη θα μπορούν να δηλώσουν αυτήν την ιδιότητα κατά την αίτηση για την απόκτηση του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου. Επιπλέον, η προώθηση των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων θα γίνει μέσα από επιμορφωτικές επιδείξεις, εκδηλώσεις και παραγωγή ενημερωτικού υλικού σε πολλές γλώσσες
Με αυτές τις νέες προδιαγραφές, τα επισκέψιμα τυροκομεία ανοίγουν τις πόρτες τους σε επισκέπτες και επιτρέπουν την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων σε αυτές τις ζωντανές και παραδοσιακές εγκαταστάσεις. Αυτό θα συμβάλει στην προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας και της κατανάλωσης τοπικών προϊόντων, ενισχύοντας έτσι την αειφόρο ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και του τουρισμού. Είναι ένα βήμα προόδου για την Ελλάδα και για την ανάδειξη της πλούσιας γαστρονομικής μας παράδοσης.