5 Δεκεμβρίου 2025

Έρχονται τα επισκέψιμα Τυροκομεία

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για τα τυροκομεία στην Ελλάδα, καθώς η υπουργική απόφαση που ανακοινώθηκε πρόσφατα θα επιτρέψει την υποδοχή επισκεπτών και την προσφορά υπηρεσιών φιλοξενίας και εστίασης σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Με τη συμμετοχή των υπουργών Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και των υφυπουργών Τουρισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθορίστηκαν οι προδιαγραφές για τη λειτουργία των επισκέψιμων τυροκομείων, καθώς και οι προϋποθέσεις προσβασιμότητας για όλους
Έρχονται τα επισκέψιμα Τυροκομεία
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ένα επισκέψιμο τυροκομείο είναι κάθε εγκατάσταση που πληροί τα κατώτατα πρότυπα για τις υπηρεσίες υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης, καθώς και τις λειτουργικές απαιτήσεις που ορίζονται στη σχετική απόφαση. Το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου (Σ.Ε.ΤΥ.) θα έχει διάρκεια ισχύος πέντε ετών από την ημερομηνία έκδοσής του και θα περιλαμβάνει ειδικές προϋποθέσεις προσβασιμότητας για ανθρώπους με αναπηρία και περιορισμένη κινητικότητα
Έρχονται τα επισκέψιμα Τυροκομεία
Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης, η υπουργική απόφαση επιτρέπει τη λειτουργία υγειονομικών επιχειρήσεων εντός των τυροκομείων. Επιπλέον, επιτρέπεται η λειτουργία μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες. Η προϋπόθεση για τη λήψη του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου είναι η διαθεσιμότητα ενός χώρου προσβάσιμου σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και την τοποθέτηση του Σήματος σε ευδιάκριτο σημείο της είσοδου και την ιστοσελίδα της επιχείρησης
Έρχονται τα επισκέψιμα Τυροκομεία
Οι ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές για τα επισκέψιμα τυροκομεία αναφέρονται στη διάθεση χώρου υποδοχής και αναμονής για τους επισκέπτες, την παρουσίαση διάφορων τύπων τυριών και προϊόντων, την ανάρτηση καταγεγραμμένου χάρτη με τους προσβάσιμους χώρους, τον ορισμό υπευθύνου για την υποδοχή και ξενάγηση των επισκεπτών, τη γνωστοποίηση ωρών λειτουργίας και άλλων πληροφοριών, καθώς και την παροχή χώρων υγιεινής για όλα τα άτομα
Έρχονται τα επισκέψιμα Τυροκομεία
Επιπλέον, τα επισκέψιμα τυροκομεία πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις πυροπροστασίας και ασφάλειας, καθώς και να διαθέτουν ενημερωτικό υλικό για τη δυνατότητα επίσκεψης ατόμων με αναπηρία σε διάφορες γλώσσες
Έρχονται τα επισκέψιμα Τυροκομεία
Με αυτήν την υπουργική απόφαση, ο στόχος είναι να προωθηθεί η κατανάλωση ελληνικών τυροκομικών προϊόντων. Οι τυροκομικές μονάδες που παράγουν προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη θα μπορούν να δηλώσουν αυτήν την ιδιότητα κατά την αίτηση για την απόκτηση του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου. Επιπλέον, η προώθηση των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων θα γίνει μέσα από επιμορφωτικές επιδείξεις, εκδηλώσεις και παραγωγή ενημερωτικού υλικού σε πολλές γλώσσες
Με αυτές τις νέες προδιαγραφές, τα επισκέψιμα τυροκομεία ανοίγουν τις πόρτες τους σε επισκέπτες και επιτρέπουν την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων σε αυτές τις ζωντανές και παραδοσιακές εγκαταστάσεις. Αυτό θα συμβάλει στην προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας και της κατανάλωσης τοπικών προϊόντων, ενισχύοντας έτσι την αειφόρο ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και του τουρισμού. Είναι ένα βήμα προόδου για την Ελλάδα και για την ανάδειξη της πλούσιας γαστρονομικής μας παράδοσης.