5 Απριλίου 2025

Αισιοδοξία: Ο θησαυρός που κινδυνεύει να μας σωθεί από την άνοια

Τελευταία Άρθρα

Ριζική μελέτη αναδεικνύει τον κίνδυνο της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος για τον Διαβήτη Τύπου 2

Μια πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, φέρνει στο φως τον κίνδυνο που ενέχει η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε σχέσ

Ψυχολογία: Πέντε πράγματα που δείχνουν ότι είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας

Αρκετές φορές, η αυτοκριτική μας μπορεί να μας οδηγήσει σε κακή διάθεση και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Τα αρνητικά σχόλια που απευθύνουμε προς τον εαυτό μας προέρ

Η αύξηση της θυρεοειδικής ορμόνης μπορεί να αυξήσει έως και 65% τον κίνδυνο άνοιας: Νέα ευρήματα

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine αποκαλύπτει ότι η αυξημένη παρουσία θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να συνδέεται με τη

Ανείπωτος τρόμος στην Κρήτη: Έφηβη διασωληνωμένη μετά από αλλεργική αντίδραση

Πανικός επικράτησε σήμερα το πρωί στο ΕΚΑΒ της Κρήτης μετά την ανακοπή μιας 17χρονης μαθήτριας που είχε εκδρομή με το σχολείο της στο Ηράκλειο. Η νεαρή κοπέλ

Θερινές διακοπές στα Καλάβρυτα: Η αγαπημένη επιλογή των Ελλήνων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Οι φετινές διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φαίνεται να γίνουν ξεχωριστές για τους λάτρεις της ορεινής φύσης και της χιονισμένης ατμόσφαιρας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Πολλοί μας πιστεύουμε ότι η αισιοδοξία μας βοηθά να βλέπουμε τη ζωή με λαμπρότητα. Και μάλιστα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η αισιοδοξία φαίνεται ότι μειώνει και τον κίνδυνο να εμφανίσουμε άνοια.

Οι ειδικοί από το University of California Davis και το Northwestern University επισημαίνουν ότι άνθρωποι με χαρακτηριστικά προσωπικότητας όπως η ευσυνείδηση, η εξωστρέφεια και η θετικότητα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με άλλους που εμφανίζουν νευρωτισμό και αρνητικότητα.

Τα άτομα με ευσυνείδητη προσωπικότητα, που θεωρείται θεμελιώδες χαρακτηριστικό, διαθέτουν ιδιότητες όπως η οργανωτικότητα, η αίσθηση ευθύνης, η επιθυμία να θέτουν στόχους, η συμμόρφωση με τους κανόνες και η εργατικότητα.

Παράλληλα, ο νευρωτισμός, ένα άλλο θεμελιώδες χαρακτηριστικό, ορίζεται ως η προδιάθεση προς το άγχος και την κατάθλιψη, λένε οι ερευνητές.

Η έρευνα αναλύει δεδομένα από οκτώ δημοσιευμένες μελέτες, που περιλαμβάνουν πάνω από 44.000 ανθρώπων, με 1.703 εξ αυτών να εμφανίζουν άνοια. Αξιολογήθηκαν οι μετρήσεις των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας (ευσυνείδηση, εξωστρέφεια, επιθυμία για νέες εμπειρίες, νευρωτισμός και ευχαρίστηση) και της υποκειμενικής ευημερίας (θετικά και αρνητικά συναισθήματα, ικανοποίηση από τη ζωή) σε σύγκριση με τα κλινικά συμπτώματα της άνοιας και τις εγκεφαλικές παθολογίες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η προσωπικότητα μπορεί να συσχετίζεται με τον κίνδυνο άνοιας μέσω της συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, όσοι έδειξαν υψηλή ευσυνείδηση μπορεί να είναι πιο πιθανό να τρέφονται υγιεινά και να φροντίζουν την υγεία τους, κάτι που με τη σειρά τους θα επηρεάζει θετικά την εγκεφαλική λειτουργία και την υγεία τους μακροπρόθεσμα.

Αντίθετα, υψηλές βαθμολογίες σε αρνητικά χαρακτηριστικά (όπως ο νευρωτισμός και το αρνητικό συναίσθημα) και χαμηλές βαθμολογίες σε θετικά γνωρίσματα (όπως η ευσυνείδηση, η εξωστρέφεια και η αισιοδοξία) συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Ωστόσο, οι ερευνητές εκπλήσσονται όταν δεν ανακάλυψαν καμία συσχέτιση μεταξύ αυτών των προσωπικοτήτων και των πραγματικών εγκεφαλικών νευρολογικών παθήσεων αφού οι άνθρωποι αυτοί απεβίωσαν. Φαίνεται ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας καθιστούν τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς σε βλάβες που προκαλούνται από ασθένειες, όπως το άλτσχάιμερ. Τα άτομα που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί ασυνείδητα ή συνειδητά να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες της νόσου.

Αυτό το εύρημα αποτελεί αφορμή για μελλοντικές ερευνητικές εργασίες, συμπεραίνουν οι επιστήμονες.