Τα άγρια μανιτάρια αποτελούν έναν θησαυρό της ελληνικής φύσης που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στην εποχή μας. Ποτέ δεν ήταν δημοφιλή τροφή στα αστικά κέντρα της Ελλάδας, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει μεγάλη προσοχή από τους λάτρεις της γαστρονομίας
Αρχικά, οι τοπικοί σύλλογοι και ερασιτέχνες τροφοσυλλέκτες άρχισαν να συλλέγουν άγρια μανιτάρια σε τοπικό επίπεδο και να τα διαθέτουν στην αγορά. Σήμερα, όμως, η αγορά έχει φέρει τα άγρια μανιτάρια φρέσκα και αποξηραμένα και έχει αρχίσει να αναγνωρίζει την αξία τους
Η ποικιλία των άγριων μανιταριών στην ελληνική φύση είναι πλούσια και ανταγωνίζεται ακόμα και τα διάσημα γαλλικά και ιταλικά μανιτάρια. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει η αντίληψη ότι είναι ελάχιστα αυτά που τρώγονται, ίσως λόγω του φόβου της δηλητηρίασης. Πράγματι, για να συλλέξει κανείς άγρια μανιτάρια, χρειάζεται εμπειρία ή να συνοδεύεται από κάποιον που τα γνωρίζει, λόγω της πιθανότητας να είναι μη βρώσιμα ή ακόμα και επικίνδυνα
Παρόλα αυτά, η γεύση και η νοστιμιά των άγριων μανιταριών είναι ασύγκριτα καλύτερη από εκείνη των καλλιεργημένων, με μεγαλύτερη γαστρονομική αξία. Ας δούμε μερικά από τα πιο γνωστά και εύκολα προσβάσιμα άγρια μανιτάρια που μπορούμε να βρούμε στην αγορά:
– Η χρυσή τρομπέτα: Συναντάμε αυτό το μανιτάρι από το τέλος του καλοκαιριού έως την άνοιξη. Έχει φρουτώδη γεύση και ωραίο άρωμα και είναι ιδανικό για ομελέτες, σάλτσες, ψάρια και σούπες
– Η μαύρη τρομπέτα: Αυτή η τρομπέτα καρποφορεί από το φθινόπωρο έως το χειμώνα και έχει ένα ελαφρά καπνιστό άρωμα. Ταιριάζει αρμονικά με ριζότο και ζυμαρικά
– Το πορτσίνι, γνωστό και ως βωλίτες: Το συναντάμε νωρίς το φθινόπωρο και έχει έντονη γεύση και φρουτώδες άρωμα. Χρησιμοποιείται στο ριζότο και σε σούπες για πιο έντονη γεύση μανιταριού
– Το γένος λακτάριος: Τα φαγώσιμα είδη παράγουν ένα πορτοκαλί κόκκινο υγρό και έχουν ελαφρά γλυκιά και πιπεράτη γεύση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποικίλα πιάτα όπως ριζότο, φρικασέ και πίτες
– Το ύδνο, γνωστό και ως “αγκαθάκι”: Αυτό το μανιτάρι το βρίσκουμε σε δάση κατά το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Είναι πολύ νόστιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φρικασέ, ζυμαρικά και πιάτα με κοτόπουλο και πίτες. Πρέπει να αφαιρέσουμε τα καρφιά του πριν το μαγειρέψουμε και να το μαγειρέψουμε καλά για να μην πικρίσει
Αυτά είναι μερικά από τα άγρια μανιτάρια που μπορούμε να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε στην ελληνική γαστρονομία. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά τους και να προσέχουμε κατά τη συλλογή και το μαγείρεμα τους, για να απολαύσουμε με ασφάλεια τις μοναδικές τους γεύσεις.