Πόσο γερά είναι τα όργανά μας; Μπορούμε πραγματικά να μετρήσουμε την ηλικία τους; Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι η βιολογική μας ηλικία μπορεί να συνδέεται με το ηλικιακό στάδιο των οργάνων μας. Με τη χρήση εξακριβωμένων δεικτών, η επιστήμη μπορεί να προβλέψει την γήρανση των οργάνων και να αναγνωρίσει πιθανές παθήσεις.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του περιοδικού Nature, επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια νέα τεχνική μέτρησης της γήρανσης των οργάνων μας μέσω ανάλυσης του αίματος. Με αυτήν τη μέθοδο, μπορούν να παρακολουθήσουν την ταχύτητα γήρανσης των καρδιών μας, του εγκεφάλου και άλλων σημαντικών οργάνων. Όταν ένα όργανο φαίνεται πιο γερό από την πραγματική ηλικία μας, ο κίνδυνος για θάνατο και ασθένειες αυξάνεται δραματικά.
Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι η γήρανση είναι ένας κύριος παράγοντας για πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια και ο καρκίνος. Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι η χρονολογική ηλικία μπορεί να μας δώσει μια εκτίμηση του κινδύνου παθήσεων, αλλά αυτή η νέα τεχνική μέτρησης της “βιολογικής ηλικίας” μάς επιτρέπει να εκτιμήσουμε τη φθορά του οργανισμού με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.
Με την ενασχόληση των επιστημόνων με την πρόβλεψη της γήρανσης κάθε οργάνου ξεχωριστά, ανακάλυψαν έναν κατάλογο πρωτεϊνών που είναι συγκεντρωμένες σε σημαντικά όργανα, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι νεφροί, το συκώτι και το πάγκρεας. Μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, ανέπτυξαν “πρωτεϊνικές υπογραφές” για κάθε οργανισμό, δηλαδή μια ένδειξη της βιολογικής ηλικίας του. Μελετώντας περισσότερους από 5.500 ανθρώπους, ανακάλυψαν ότι περίπου το ένα πέμπτο είχε ένα όργανο που φαινόταν σημαντικά πιο παλιό από την πραγματική ηλικία τους.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι εύρεσεις αυτές συσχετίζονται με ορισμένες καταστάσεις υγείας. Άνθρωποι με υπέρταση ή διαβήτη εμφάνιζαν νεφρούς που ήταν περίπου ένα έτος μεγαλύτεροι από την χρονολογική τους ηλικία. Η νόσος Αλτσχάιμερ συσχετίστηκε με επιταχυνόμενη γήρανση σε όλα τα μελετημένα όργανα.
Η καινοτόμος αυτή τεχνική μπορεί να επιτρέψει στους γιατρούς να αναγνωρίσουν πρόωρα τις ασθένειες που απειλούν κάποιον και να προλάβουν την εμφάνισή τους. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και να εντοπίσει ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν επίδραση στη γήρανση ενός οργάνου.
Αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την πρόβλεψη μελλοντικών προβλημάτων υγείας και την προληπτική ιατρική. Μέσω της μέτρησης της βιολογικής ηλικίας των οργάνων, μπορούμε να προσεγγίσουμε την υγεία με πιο ατομικό και εξατομικευμένο τρόπο.