15 Μαΐου 2025

Ανακάλυψη σειρήνας ελπίδας: Η ανάκτηση της γεύσης και της όσφρησης μετά τον Covid-19

Τελευταία Άρθρα

Προετοιμασία για προπόνηση: Τι να τρώμε πριν και μετά – Συμβουλές ειδικών

Πριν από μια προπόνηση, είναι σημαντικό να επιλέγουμε με προσοχή τα τρόφιμα που καταναλώνουμε για να έχουμε την καλύτερη απόδοση και να αποφύγουμε δυσάρεστα

Τα αισθήματα πίσω από τα αρνητικά των παιδιών – Ένας ώριμος τρόπος αντίδρασης

Όταν προτείνουμε στα παιδιά μας κάτι και απαντούν με ένα διαρκές "όχι", δεν πρέπει να επιδιώκουμε οπωσδήποτε να αλλάξουμε την αρνητική τους απάντηση. Σύμφωνα

Η επιθυμία των Ιρανών: Ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία!

ΤΟ ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΙΟ ενός νέουυ θα πρέπει να είναι «Η επιθυμία των Ιρανών: Ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία!», αφού αυτό ακριβώς αποτελεί τον πυρήνα του θέματο

Νέες Αρχές για Να Δυναμώσεις το Πνεύμα σου: Η Χρυσή Συνταγή του Μπρους Λι!

Ο Μπρους Λι ήταν ένας άνθρωπος που αφήνει το σημάδι του σε κάθε εποχή. Οι σκέψεις και οι ιδέες του παραμένουν επίκαιρες και επηρεάζουν τους ανθρώπους και σήμ

Προνόμιο της μείωσης των θερμίδων: Πώς η αλλαγή στην διατροφή μας επηρεάζει την μακροζωία

Η αλλαγή στη διατροφή μας είναι γνωστό ότι επηρεάζει την υγεία μας και μπορεί να αυξήσει τις προσδοκίες ζωής μας. Ωστόσο, το πώς ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό π

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που συνδέονται με την Covid-19 και δημιουργούν ανησυχία για τους ασθενείς που την υποφέρουν. Όμως, μια νέα έρευνα φέρνει ελπίδα, δείχνοντας ότι η απώλεια αυτή υποχωρεί σε μεγάλο βαθμό τρία χρόνια μετά τη μόλυνση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης είναι αναστρέψιμη και η αίσθηση επιστρέφει με την πάροδο του χρόνου. Την έρευνα πραγματοποίησαν ιταλοί ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν 88 εθελοντές που είχαν χάσει τη γεύση και την όσφρηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των ατόμων που είχαν υποστεί ήπια μορφή Covid και των ατόμων που δεν είχαν μολυνθεί αλλά υπέφεραν από απώλεια γεύσης τρία χρόνια αργότερα.

Κομβικό χρονικό σημείο αποτελούν τα τρία χρόνια για την ανάκτηση της γεύσης και της όσφρησης μετά τη μόλυνση. Η έρευνα δείχνει ότι με την πάροδο του χρόνου οι ασθενείς ανακτούν τις αισθήσεις τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 10% των συμμετεχόντων εξακολουθούσε να έχει διαταραγμένες αισθήσεις τρία χρόνια αργότερα, μια ποσότητα που δεν απέχει πολύ από το ποσοστό των ατόμων που δεν είχαν μολυνθεί αλλά υπέφεραν από απώλεια γεύσης.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα τονίζουν ότι η υπομονή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάκτηση της γεύσης και της όσφρησης. Η απώλεια αυτή έχει σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο για τους ασθενείς και απαιτεί υποστήριξη από ειδικούς. Παράλληλα, τα περιστατικά με απώλεια γεύσης και όσφρησης μειώνονται με την εμφάνιση νέων στελεχών του ιού, αποτελώντας ένα θετικό σημάδι για την πρόοδο της κατάστασης.

Η ανακάλυψη αυτή φανερώνει μία σειρήνα ελπίδας για τους ασθενείς που έχουν υποστεί απώλεια γεύσης και όσφρησης λόγω της Covid-19. Το γεγονός ότι η ουδέτερη συγκρίσιμη με τους ανθρώπους που δεν έχουν νοσήσει ενθαρρύνει την ελπίδα για αναμένουσες βελτιώσεις στην υγεία των ασθενών.

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Αφιέρωμα Υγεία