Περιπλανώμενοι στους δρόμους της Ελλάδας, συναντάμε κάθε φούρνο ή ζαχαροπλαστείο σαν μια ευκαιρία για να ζήσουμε μια ολόκληρη εμπειρία με τις αισθήσεις μας. Αυτή η μεγάλη περιήγηση μας έκανε να αντικρίσουμε τόσους ανθρώπους με ζωές που φαίνονται σαν παραμύθι και να αποκαλύψουμε τις σημερινές γευστικές προτιμήσεις των Ελλήνων με έναν γοητευτικό τρόπο. Οι νέοι φούρνοι που παράγουν προζυμένιο ψωμί αργής ωρίμανσης κυριαρχούν στην γαστρονομία της Αθήνας και σε ορισμένο βαθμό και της Θεσσαλονίκης, ενώ τα ζαχαροπλαστεία με πολίτικα γλυκά και σιροπιαστά του ταψιού αποτελούν μια αναπόσπαστη απόλαυση σε όλη τη χώρα
Την τελευταία δεκαετία, οι νέες τάσεις στην γαστρονομία έχουν δημιουργήσει ένα δυναμικό κίνημα στα ζαχαροπλαστεία, με γλυκά που προσαρμόζονται σε διατροφικές ανάγκες και ευαισθησίες. Τα γλυκά χωρίς γλουτένη, vegan, χορτοφαγικά, χωρίς λακτόζη, χωρίς ζάχαρη και ωμοφαγικά, πλέον έχουν βρει τη θέση τους στα ζαχαροπλαστεία και ικανοποιούν τις διαφορετικές προτιμήσεις των πελατών. Οι φούρνοι επίσης, διατηρούν την παράδοση ζωντανή, προσφέροντας χειροποίητα αρτοποιήματα και πίτες σε όλες τις γωνιές της χώρας
Οι εκλεκτές περιοχές της Ελλάδας που αφιερώσαμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό, παρέχουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες. Η Μακεδονία προσφέρει γευστικά τσουρέκια και γλυκά που αντικατοπτρίζουν την πλούσια παράδοσή της, ενώ η Αττική και η Θεσσαλία έχουν γίνει γνωστές για τους “νέους φούρνους” τους και τα ζαχαροπλαστεία που προσφέρουν ποικιλία σε υπέροχα γλυκά. Η Ήπειρος παραμένει πιστή στην παράδοση της αρτοποιίας και προσφέρει εξαιρετικά ζυμωτά ψωμιά, ενώ οι Κυκλάδες και το Βορειοανατολικό Αιγαίο προσφέρουν γλυκά με τη μοναδική τους τοπική γεύση
Όλες αυτές οι περιοχές είναι μικρές γαστρονομικές παράδεισοι, κάθε μία με τις δικές της ξεχωριστές γεύσεις και παραδόσεις. Έχοντας ανακαλύψει μόνο μερικούς από τους θησαυρούς αυτής της χώρας, ανυπομονούμε για την επόμενη εκδοχή αυτής της περιήγησης στην ελληνική γαστρονομία.
