Τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν αυξηθεί δραματικά στις ΗΠΑ, έχοντας ως συνέπεια την ανησυχία για τις ηλικίες των παιδιών και των εφήβων. Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε αυτήν την ανησυχητική τάση, με τα αποτελέσματα της να παρουσιάζονται στο συνέδριο “Digestive Disease Week” που θα πραγματοποιηθεί στην Αμερική. Συγκεκριμένα, μεταξύ των ετών 1999 και 2020, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 500% των περιστατικών καρκίνου παχέος εντέρου σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, 333% σε έφηβους ηλικίας 15-19 ετών και 185% σε νέους ενήλικες ηλικίας 20-24 ετών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βάση “Wonder Database” των CDC για να αναλύσουν τις τάσεις στα περιστατικά καρκίνου παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας 10-44 ετών από το 1999 έως το 2020. Σύμφωνα με την έρευνα, το 2020 διαγνώστηκαν 0,6 περιπτώσεις καρκίνου παχέος εντέρου ανά 100.000 πληθυσμού σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, σε σύγκριση με 0,1 περιπτώσεις ανά 100.000 το 1999. Οι διαγνώσεις αυξήθηκαν επίσης σε έφηβους ηλικίας 15-19 ετών, από 0,3 σε 1,3 περιπτώσεις ανά 100.000, και σε νέους ενήλικες ηλικίας 20-24 ετών, από 0,7 σε 2 περιπτώσεις ανά 100.000. Παρά ταύτα, ο αριθμός των περιπτώσεων σε παιδιά και έφηβους δεν είναι αρκετά υψηλός για να συνιστάται η ευρεία χρήση της κολονοσκόπησης, αλλά η ανάγκη για πιο εξατομικευμένες προσεγγίσεις είναι απαραίτητη. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου παχέος εντέρου σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, με αύξηση 71% σε άτομα ηλικίας 30-34 ετών, 58% σε άτομα ηλικίας 35-39 ετών και 37% σε άτομα ηλικίας 40-44 ετών. Αν και η τελευταία ηλικιακή ομάδα είχε τη μικρότερη αύξηση σε ποσοστό, είχε το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου, φθάνοντας τις 20 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα το 2020. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου παχέος εντέρου, ενώ οι παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη χρήση καπνού, την κατανάλωση αλκοόλ και τη διατροφή με χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, επεξεργασμένα κρέατα και ζαχαρούχα ποτά, καθώς και μεγάλη κατανάλωση λιπαρών τροφών. Πιθανοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν καθίστικη ζωή, παρουσία βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν όγκους, χρήση αντιβιοτικών και διατροφικά συμπληρώματα, ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες δεν έχουν αποδειχθεί απόλυτα σταθεροί παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου.