Το Politico αποκαλύπτει ότι περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αξίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια στην Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός είναι πιθανόν ακόμα μεγαλύτερος, καθώς ορισμένες χώρες δεν έχουν αναφέρει τα δεδομένα τους. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα που βασίζεται σε ενημέρωση από 15 χώρες και αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Τα στοιχεία αναφέρονται σε διάφορους μήνες του 2023 και τον Δεκέμβριο του 2022.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί, ο μέσος όρος των δοσοληφθέντων εμβολίων ανά άτομο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περίπου 0,7 δόσεις. Η Εσθονία και η Γερμανία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, με την Εσθονία να έχει πετάξει κατά μέσο όρο πάνω από μία δόση ανά άτομο. Εάν λάβουμε υπόψη όλες τις χώρες της ΕΕ, ο συνολικός αριθμός των πεταμένων δόσεων μπορεί να φτάνει τα 312 εκατομμύρια.
Η μεγάλη αγορά των εμβολίων από τις ευρωπαϊκές χώρες προσέφερε τη δυνατότητα δωρεάν διανομής στον γενικό πληθυσμό μέσω των εθνικών συστημάτων υγείας. Ωστόσο, η μείωση του ενδιαφέροντος για τον εμβολιασμό και άλλοι παράγοντες οδήγησαν σε αχρησιμοποίητο απόθεμα δοσοληφθέντων εμβολίων. Ένας από τους λόγους που πολλές χώρες προχώρησαν στην εξάλειψη τους είναι η ανεπάρκεια των παλαιότερων παραλλαγών των εμβολίων έναντι των νεότερων μορφών του ιού.
Παράλληλα, πολλές χώρες διέθεσαν μέρος του αποθέματός τους σε αναπτυσσόμενες χώρες, για να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες ανάγκες τους. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια άφησε ακόμα περισσότερες αδιάθετες δόσεις, καθώς δεν μπορέσαν να χρησιμοποιηθούν στον γενικό πληθυσμό.
Παρόλο που δεν έχουν ανακοινωθεί ακριβείς τιμές αγοράς για τα εμβόλια (καθώς κάθε εταιρεία είχε διαφορετική τιμολόγηση), εκτιμάται ότι οι 215 εκατομμύρια δόσεις αξίζουν περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Pfizer, η οποία καλύπτει την Ένωση έως το 2027, έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Άλμπερτ Μπουρλά. Οι αναλυτές αμφισβητούν τη συνεπή προσέγγιση της ΕΕ και της κυβέρνησης των κρατών μελών σε σχέση με τις συμφωνίες εμβολιασμού.
Εν κατακλείδι, η απόρριψη τόσων μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων αναδεικνύει την ανάγκη πιο αποτελεσματικής διαχείρισης και συντονισμού των εμβολιαστικών προγραμμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε την εμπειρία αυτή και να αντλήσουμε διδάγματα για μελλοντικές ανάγκες και αποφάσεις ώστε να αποφεύγονται ανεπιθύμητες συνέπειες.