Μια καινούργια προοπτική ανοίγεται για τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών σχετικά με τις αποδοχές και τις αποζημιώσεις τους. Ένας νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα ανοίγει το δρόμο για γενναιόδωρες αυξήσεις στις αμοιβές των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών. Η κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφηκε από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Εσωτερικών και Υγείας επιβεβαιώνει τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αυξήσει τις αποδοχές και αποζημιώσεις αυτών των στελεχών βάσει του νέου νόμου για τις διοικήσεις των δημόσιων φορέων.
Μέχρι σήμερα, οι διοικητές και οι αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων αμείβονταν με μικτές μηνιαίες αποδοχές και αποζημιώσεις που κυμαίνονταν από 2647,84 έως 3524,69 ευρώ, εξαρτώμενες από τον αριθμό των οργανικών κλινών του κάθε νοσοκομείου. Αντίστοιχα, οι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών ταλανίζονταν ανάμεσα στις 4.254,5 ευρώ και τις 3.524,69 ευρώ για τους υποδιοικητές.
Όμως, με την νέα απόφαση, οι αμοιβές αυτών των στελεχών θα αυξηθούν σημαντικά. Οι μικτές μηνιαίες αποδοχές και αποζημιώσεις των νέων διοικητών και υποδιοικητών των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών θα φτάνουν τα 5.121 ευρώ και 4.608,9 ευρώ, αντίστοιχα.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, ο νέος νόμος προβλέπει επίσης κινήτρα στη μορφή οικονομικής ανταμοιβής για την επίτευξη στόχων από μέρους των στελεχών των διοικήσεων. Αυτό περιλαμβάνει ένα λεγόμενο “μπόνους παραγωγικότητας”, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους διευθυντές να αξιολογούνται για μεγαλύτερες αποδοχές, εκτός από τις οριζόντιες αυξήσεις που προβλέπονται από τον νόμο. Ωστόσο, το “μπόνους παραγωγικότητας” δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου βασικού μισθού.
Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται και οι πρώτες προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων διοίκησης στα νοσοκομεία και τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που έχει ως στόχο την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα, η προσφορά και ανταγωνισμός για τις θέσεις αυτές αναμένεται να αυξηθούν, με την εμπειρία και την πρόοδο των υποψηφίων να αποτελούν αποφασιστικούς παράγοντες.
Η νέα προοπτική δίνει επίσης έμφαση στην ανεξαρτησία, την ικανότητα, τον έλεγχο, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα ως βασικές αρχές της νέας διοίκησης των νοσοκομείων. Το νέο θεσμικό πλαίσιο ευελπιστεί ότι θα βελτιώσει την παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών στους πολίτες, προσελκύοντας ικανούς ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν στο εθνικό σύστημα υγείας.
Με αυτές τις εξελίξεις, ολοκληρώνεται μια σημαντική προσπάθεια για τον αναβαθμισμένο δημόσιο τομέα υγείας και τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. Με ανεξάρτητες, ικανές και αποτελεσματικές διοικήσεις, ελπίζεται ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα μπει σε μια νέα εποχή, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες των πολιτών και προσφέροντας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας.