Η επιτυχημένη επικοινωνία αποτελεί το θεμέλιο μιας υγιούς σχέσης με τον σύντροφό σου. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες φράσεις που μπορεί να καταστρέψουν αυτήν την επικοινωνία και να προκαλέσουν αμυντικές αντιδράσεις. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τη χρήση τους και να επιλέγουμε λέξεις που θα προάγουν την εξέλιξη της σχέσης μας.
1. “Αυτό είσαι” – Αντί να προβαίνουμε σε γενικευμένους και αρνητικούς χαρακτηρισμούς για τον σύντροφό μας, ας εκφράζουμε τις ανησυχίες μας με πιο ευαισθητοποιημένο τρόπο. Θα μπορούσαμε να πούμε κάτι σαν: “Νοιάζομαι πραγματικά για σένα και θέλω να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη σχέση μας. Έχω παρατηρήσει ότι όταν πάμε να μιλήσουμε για αυτό το θέμα, αντιδράς με [τρόπο]. Υπάρχει κάτι που χρειάζεσαι από εμένα για να αισθανθείς πιο άνετα να μοιραστείς τα συναισθήματά σου;”
2. “Αυτό δεν συνέβη” – Αντί να ακυρώνουμε την εμπειρία του συντρόφου μας, ας προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις διαφορετικές απόψεις μας. Κάθε σύγκρουση έχει δύο έγκυρες πλευρές. Αντί να απορρίπτουμε την εμπειρία του άλλου, ας ακούμε προσεκτικά και να δείχνουμε ανοιχτοί στο να δεχτούμε και τη δική του οπτική.
3. “Δεν έγινε και τίποτα” – Αντί να μειώνουμε τα συναισθήματα του συντρόφου μας, ας είμαστε πρόθυμοι να τα αναγνωρίσουμε και να τα αποδεχτούμε. Αυτό που βιώνει ο σύντροφός μας μπορεί να είναι πραγματικό και σημαντικό για εκείνον. Ας δείξουμε κατανόηση και ενδιαφέρον για την εσωτερική του κατάσταση.
4. “Με φεύγεις / χωρίζουμε” – Οι ψεύτικες απειλές για χωρισμό είναι χειριστικές και μπορεί να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη στη σχέση μας. Αν δεν είμαστε πραγματικά σκεπτόμενοι για τον χωρισμό, ας αποφύγουμε αυτές τις απειλές και ας επικεντρωθούμε στην επίλυση των προβλημάτων μας με ενοποιητικό τρόπο.
5. “Εσύ πάντα / ποτέ” – Αντί να περιμένουμε να διαβάσει ο σύντροφός μας τις σκέψεις μας, ας εκφράσουμε τις επιθυμίες μας με σαφήνεια. Ας μην κατηγορούμε και ας μην γενικεύουμε, αλλά ας είμαστε ανοιχτοί και ευαισθητοποιημένοι σε αυτό που χρειαζόμαστε από τον άλλο.
Με την βελτίωση της επικοινωνίας μας, μπορούμε να επιλύσουμε καλύτερα τα προβλήματα και να αποφύγουμε τις μικρές διαφωνίες. Ταυτόχρονα, θα μάθουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον ακούγοντας τις ανάγκες και θα ανακαλύψουμε τρόπους για να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά συγκεκριμένες καταστάσεις.