Μια νέα έρευνα από το Κέντρο Έρευνας Ανθρώπινης Διατροφής για τη Γήρανση του Πανεπιστημίου Tufts έδειξε ότι ένα συστατικό του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των νεογνών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μυο-ινοσιτόλη, ένα σημαντικό μόριο σακχάρου για τη νευρική ανάπτυξη, είναι πιο παρατηρήσιμη κατά την περίοδο της γαλουχίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο εγκέφαλος του βρέφους εξελίσσεται γρήγορα και η σύνθεση του μητρικού γάλακτος προσαρμόζεται για να το υποστηρίξει.
Το μητρικό γάλα διαθέτει και άλλα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία του μωρού. Ορισμένες πρωτεΐνες, όπως η λακτοφερρίνη, η βιταμίνη Β12 και τα συνδετικά φολικού οξέος, εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. Επιπλέον, το γάλα περιέχει ένζυμα όπως η λυσοζύμη και η λακτοϋπεροξειδάση που καταπολεμούν τα παθογόνα μικρόβια. Επιπλέον, το μητρικό γάλα προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο εντερικό σύστημα του βρέφους, προστατεύοντας το από επιβλαβή μικρόβια.
Εκτός από τα βλαστοκύτταρα, το μητρικό γάλα περιέχει και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία παρέχουν ενεργή ανοσία στο νεογέννητο μωρό. Αυτά τα κύτταρα μπορούν να προλάβουν λοιμώξεις και να καταπολεμήσουν μικρόβια, προστατεύοντας το μωρό από ασθένειες.