6 Μαΐου 2025

Γενετικώς τροποποιημένα φυτά: Πρέπει να ανησυχούμε για την υγεία μας;

Τελευταία Άρθρα

Γενετικώς τροποποιημένα φυτά: Πρέπει να ανησυχούμε για την υγεία μας;

Ο έλεγχος της ασφάλειας των φαρμάκων πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά είναι πολύ αυστηρός. Κάθε φάρμακο υποβάλλεται σε εξαντλητικές και μακροχρόνιες δοκιμές για

Υγιεινή Διατροφή: Ο Πρωταγωνιστής των Στόχων μας για το 2024″

Στην αρχή κάθε νέου έτους, όλοι μας τείνουμε να θέτουμε στόχους για τη ζωή μας. Οι στόχοι αυτοί καλύπτουν διάφορους τομείς, όπως οι καριέρα, οι σχέσεις και η

Γεωργιάδης: Συναντήθηκε με το προεδρείο του ΕΟΔΥ – Στο επίκεντρο η πορεία του κορωνοϊού

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας συναντήθηκαν με το προεδρείο του ΕΟΔΥ, με στόχο να συζητήσουν την πορεία του κορωνοϊού στην χώρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση το

Ευεξία και ενέργεια: Το μυστικό ενός ιδανικού ντους

Το πρωί ή το βράδυ; Ζεστό ή κρύο; Το μπάνιο είναι μια καθημερινή συνήθεια που διαφέρει ανάμεσα στους ανθρώπους. Κάνοντας πείραμα με νέα περιβάλλοντα και μελέ

Οι ανατριχιαστικές κλωτσιές της γάτας: Μυστικά και σημάδια για να τις αποφύγετε

Όταν πρωτοείδα τη γάτα μου να κλωτσά το παιχνίδι της με τα πίσω πόδια, δεν μπορούσα παρά να γελάσω. Αλλά αυτή η περίεργη συμπεριφορά δεν ήταν μοναδική για το

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο έλεγχος της ασφάλειας των φαρμάκων πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά είναι πολύ αυστηρός. Κάθε φάρμακο υποβάλλεται σε εξαντλητικές και μακροχρόνιες δοκιμές για να εξακριβωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του. Παρόλα αυτά, το ίδιο επίπεδο προσοχής δεν ισχύει για τα γενετικώς τροποποιημένα φυτά που καταναλώνουμε.

Οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας των γενετικώς τροποποιημένων φυτών, που είναι οι τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας, υποχρεούνται να παρουσιάσουν πρωτόκολλα δοκιμών που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των προϊόντων τους. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να είναι ασφαλή για την υγεία των καταναλωτών, σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο.

Ωστόσο, οι έλεγχοι αυτοί δεν είναι αρκετά εξονυχιστικοί και πολλές φορές δεν αναγνωρίζουν τις πιθανές παρενέργειες των γενετικώς τροποποιημένων φυτών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γενετικώς τροποποιημένων τροφών από ποντίκια μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους για μακροχρόνια περίοδο. Οι έλεγχοι που διενεργούνται από τις ίδιες τις εταιρείες μπορεί να μην είναι αρκετά ανεξάρτητοι και αντικειμενικοί, καθώς περιλαμβάνουν εργαστηριακούς έλεγχους και δοκιμές σε πειραματόζωα.

Ο έλεγχος της ασφάλειας των γενετικώς τροποποιημένων φυτών είναι αυστηρός από πλευράς χημικής σύστασης και αντοχής στα αντιβιοτικά. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες αναφέρουν ότι οι δοκιμές τριών μηνών σε ποντίκια δεν είναι επαρκείς για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των γενετικώς τροποποιημένων τροφών για τον άνθρωπο. Επιπλέον, η διατύπωση του νόμου που απαιτεί την ανεξαρτησία των γονιδίων των γενετικώς τροποποιημένων φυτών από τα φυσικά δεν είναι αρκετά σαφής και αφήνει χώρο για ελαστικές ερμηνείες.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν υπερασπίσει την ασφάλεια των γενετικώς τροποποιημένων τροφών. Οι υποστηρικτές της τεχνολογίας αυτής επισημαίνουν ότι η κατανάλωση γενετικώς τροποποιημένων τροφών στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα υγείας στον πληθυσμό τους για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Αυτή όμως η άποψη μπορεί να θεωρηθεί αστεία, καθώς ουσιαστικά τους λένε ότι έχουν γίνει αντικείμενο μιας τεράστιας πειραματικής δοκιμής και αφού αποδείχθηκε ότι δεν πεθαίνουν σαν τις μύγες, μπορούν να συνεχίσουν να τα καταναλώνουν.

Οι γενετικώς τροποποιημένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν και άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα, η διαδικασία εισαγωγής ξένων γονιδίων στα φυτικά κύτταρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ομαλή λειτουργία τους. Επιπλέον, η παρουσία γονιδίων αντοχής στα αντιβιοτικά στα γενετικώς τροποποιημένα φυτά μπορεί να περάσει και σε παθογόνα βακτηριακά στελέχη, καθιστώντας τα ανθεκτικά στην αντιβίωση.

Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν την προέλευση των τροφών που καταναλώνουν. Σε πολλές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι πληροφορίες αυτές δεν αναγράφονται στις συσκευασίες. Είναι σημαντικό να έχουμε την ελευθερία να επιλέγουμε τις τροφές μας και να γνωρίζουμε την προέλευσή τους.

Πηγή: Προσαρμοσμένοαπό το εξής άρθρο: Γιάννης Μανέτας – Είναι τα γενετικώς τροποποιημένα φυτά ασφαλή για την υγεία του καταναλωτή; (Περί φυτών αφηγήματα. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)