13 Μαρτίου 2025

Γιαουρτίνη: Η διατροφή που μειώνει την υπέρταση σε ηλικιωμένους

Τελευταία Άρθρα

Ανακούφιση από τη μυϊκή αυχενική συγκοπή με αυτές τις ασκήσεις stretching

Θέλετε να ανακουφιστείτε από την ένταση και την ακαμψία στους μυς σας; Τότε δοκιμάστε αυτές τις απλές, αλλά αποτελεσματικές ασκήσεις stretching που θα βοηθήσ

Άγριο τριαντάφυλλο: Ένας θησαυρός για την υγεία και την ιατρική

Το άγριο τριαντάφυλλο είναι ένα φυτό γεμάτο ευαισθησία και γοητεία που ζωγραφίζει την ύπαιθρο και μαγνητίζει τα βλέμματα με τα πανέμορφα πέταλά του. Ωστόσο,

ΑΝΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΪΤΗΜ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΙΝΑΚΟΥ

Ο Μαραθώνιος δεν είναι μόνο ένας αγώνας δρόμου. Είναι ένας αγώνας ζωής, πίστης και αίσθημα προσωπικής νίκης. Και η Αναστασία Μαρινάκου, πρωταθλήτρια δρομέας,

Διατροφή για έναν υγιή εγκέφαλο: Πόσο μπορεί να επηρεάσει η διατροφή σας την υγεία του εγκεφάλου;

Τι μπορούμε να μάθουμε από ένα διατροφικό τεστ σχετικά με την ευεξία του εγκεφάλου μας; Κάντε το παρακάτω τεστ για να δείτε αν η διατροφή σας συμβάλλει στη μ

Η Δύναμη της Ευγνωμοσύνης: Μην Παραβλέπεις τα Απλά, Ζήτα να Ευχαριστείς

Στο ποτάμι της ζωής, συχνά χάνουμε από τον ορμητικό ρυθμό της καθημερινότητας τις απλές ευλογίες που μας προσφέρει. Βυθιζόμαστε στις προσπάθειες μας και στον

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η γιαουρτίνη, ένα υπερτρόφιμο πλούσιο σε προβιοτικά, όχι μόνο προστατεύει το εντερικό σύστημα αλλά και την καρδιά των ασθενών με υπέρταση, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που έγινε σε πανεπιστήμια της Πολιτείας του Μέιν και της Νότιας Αυστραλίας. 

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Maine-Syracuse Longitudinal Study (MSLS) και δημοσιεύεται στο International Dairy Journal, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με μειωμένες τιμές της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή παρέμβαση στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο, το έμφραγμα και τον διαβήτη.

Η μελέτη περιλάμβανε τα συγχρονικά δεδομένα 915 ενηλίκων με διάμεση ηλικία 62,1 ετών από την MSLS. Το 62% των συμμετεχόντων ήταν υπερτασικοί με τιμές αρτηριακής πίεσης 140/90 mmHg. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συσχετίζεται με μια μικρή αλλά σημαντική μείωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης στους υπερτασικούς ασθενείς, ενώ δεν παρατηρήθηκε αυτή η επίδραση στους συμμετέχοντες με φυσιολογικές τιμές πίεσης.

Τα ευρήματα αυτά λαμβάνουν υπόψιν τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, ο διαβήτης, ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, η άσκηση και άλλα στοιχεία της διατροφής.

Παλαιότερες μελέτες της ίδιας ομάδας έχουν δείξει θετικές επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής στη νοητική λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφροπάθειας.

Συνολικά, η γιαουρτίνη φαίνεται να είναι ένα υγιεινό και εύγευστο φαγητό που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και στην προστασία της καρδιάς μας. Καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να αποτελέσει μια απλή και αποτελεσματική στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας μας και την αποφυγή πιθανών επιπλοκών στο μέλλον.