2 Οκτωβρίου 2025

Γιατί η επιλογή σωστής χρονικής περιόδου για την κατανάλωση φρούτων είναι σημαντική

Τελευταία Άρθρα

Αναμονή για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγε

Tips για ευκολότερη μετάβαση σε vegan διατροφή

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Tips για πιο εύκολη μετάβαση Η μετάβαση σε μια plant-based διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη γι

Η σημασία της προστασίας από τον ήλιο

Σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, το καλοκαίρι παραμένει αναλλοίωτο και ο κώδικας του καλοκαιριού περιλαμβάνει τις λέξεις "ήλιος", "θά

Φαγητό και ποτό με θέα στο διάστημα – Όλα όσα φανταζόμασταν είναι σήμερα πραγματικότητα

Οι ταξιδιώτες στο διάστημα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τροφή και ποτό με μια εκπληκτική θέα. Η εταιρεία Space Perspective δημιούργησε το εσωτερικό Space

5 Airbnb στα Ιωάννινα

Προσέχοντας τις γιορτές, η αναζήτηση καταλυμάτων για τις αποδράσεις μας γίνεται ολοένα και πιο εντατική. Τα Ιωάννινα αποτελούν έναν δημοφιλή προορισμό για

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τα φρούτα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός υγιεινού διαιτολογίου και παρέχουν πλούσια ποσότητα θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Ωστόσο, η σωστή χρονική περίοδος κατανάλωσής τους έχει σημασία και μπορεί να επηρεάσει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Julie Upton MS, RD, CSSD, το να καταναλώνουμε φρούτα ως επιδόρπιο μετά από ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα πέψης. Ο λόγος είναι ότι το σώμα εστιάζει στην πέψη των κυρίων γευμάτων και αφήνει τα φρούτα για αργότερα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κυκλοφοριακή συμφόρηση στο έντερο και πόνους στο στομάχι. Η φρουκτόζη, που είναι το γλυκαντικό που περιέχεται στα φρούτα, δεν διαλύεται γρήγορα και μπορεί να είναι δυσκολότερο να χωνευτεί όταν τρώγεται μετά από ένα γεύμα.

Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να καταναλώνουμε τα φρούτα εκτός ωρών γευμάτων για να απορροφηθούν γρηγορότερα και πιο εύκολα από τον οργανισμό μας. Η ιδανική στιγμή για να τρώμε φρούτα είναι μία έως δύο ώρες πριν το γεύμα ή τρεις έως τέσσερις ώρες μετά το γεύμα. Επίσης, μια καλή συνήθεια είναι να τρώμε φρούτα για πρωινό με άδειο στομάχι.

Επιπλέον, το να μαγειρεύουμε τα φρούτα μπορεί να βελτιώσει την πέψη τους. Οι ίνες εξομοιώνονται καλύτερα από το σώμα μας όταν τα φρούτα είναι μαγειρεμένα και αυτό μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο στομάχι πιο άνετα.

Ως εκ τούτου, εάν σας ενδιαφέρει να καταναλώνετε φρούτα ως γεύματος, είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή χρονική περίοδο. Η κατάλληλη ώρα είναι έως και μία ώρα πριν από το γεύμα, διαφορετικά θα πρέπει να περιμένετε 2 με 3 ώρες μετά το κυρίως γεύμα σας, σύμφωνα με την Upton.

Συνοψίζοντας, η σωστή χρονική περίοδος για την κατανάλωση φρούτων είναι σημαντική για την υγεία μας. Το να τα καταναλώνουμε εκτός ωρών γευμάτων και να τα μαγειρεύουμε μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Άρα, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας τον σωστό τρόπο κατανάλωσης των φρούτων προκειμένου να αξιοποιήσουμε πλήρως τα οφέλη τους για την υγεία μας.