Τα φρούτα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός υγιεινού διαιτολογίου και παρέχουν πλούσια ποσότητα θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Ωστόσο, η σωστή χρονική περίοδος κατανάλωσής τους έχει σημασία και μπορεί να επηρεάσει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Julie Upton MS, RD, CSSD, το να καταναλώνουμε φρούτα ως επιδόρπιο μετά από ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα πέψης. Ο λόγος είναι ότι το σώμα εστιάζει στην πέψη των κυρίων γευμάτων και αφήνει τα φρούτα για αργότερα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κυκλοφοριακή συμφόρηση στο έντερο και πόνους στο στομάχι. Η φρουκτόζη, που είναι το γλυκαντικό που περιέχεται στα φρούτα, δεν διαλύεται γρήγορα και μπορεί να είναι δυσκολότερο να χωνευτεί όταν τρώγεται μετά από ένα γεύμα.
Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να καταναλώνουμε τα φρούτα εκτός ωρών γευμάτων για να απορροφηθούν γρηγορότερα και πιο εύκολα από τον οργανισμό μας. Η ιδανική στιγμή για να τρώμε φρούτα είναι μία έως δύο ώρες πριν το γεύμα ή τρεις έως τέσσερις ώρες μετά το γεύμα. Επίσης, μια καλή συνήθεια είναι να τρώμε φρούτα για πρωινό με άδειο στομάχι.
Επιπλέον, το να μαγειρεύουμε τα φρούτα μπορεί να βελτιώσει την πέψη τους. Οι ίνες εξομοιώνονται καλύτερα από το σώμα μας όταν τα φρούτα είναι μαγειρεμένα και αυτό μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο στομάχι πιο άνετα.
Ως εκ τούτου, εάν σας ενδιαφέρει να καταναλώνετε φρούτα ως γεύματος, είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή χρονική περίοδο. Η κατάλληλη ώρα είναι έως και μία ώρα πριν από το γεύμα, διαφορετικά θα πρέπει να περιμένετε 2 με 3 ώρες μετά το κυρίως γεύμα σας, σύμφωνα με την Upton.
Συνοψίζοντας, η σωστή χρονική περίοδος για την κατανάλωση φρούτων είναι σημαντική για την υγεία μας. Το να τα καταναλώνουμε εκτός ωρών γευμάτων και να τα μαγειρεύουμε μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Άρα, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας τον σωστό τρόπο κατανάλωσης των φρούτων προκειμένου να αξιοποιήσουμε πλήρως τα οφέλη τους για την υγεία μας.