4 Δεκεμβρίου 2025

Γιατί η επιλογή σωστής χρονικής περιόδου για την κατανάλωση φρούτων είναι σημαντική

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τα φρούτα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός υγιεινού διαιτολογίου και παρέχουν πλούσια ποσότητα θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Ωστόσο, η σωστή χρονική περίοδος κατανάλωσής τους έχει σημασία και μπορεί να επηρεάσει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Julie Upton MS, RD, CSSD, το να καταναλώνουμε φρούτα ως επιδόρπιο μετά από ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα πέψης. Ο λόγος είναι ότι το σώμα εστιάζει στην πέψη των κυρίων γευμάτων και αφήνει τα φρούτα για αργότερα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κυκλοφοριακή συμφόρηση στο έντερο και πόνους στο στομάχι. Η φρουκτόζη, που είναι το γλυκαντικό που περιέχεται στα φρούτα, δεν διαλύεται γρήγορα και μπορεί να είναι δυσκολότερο να χωνευτεί όταν τρώγεται μετά από ένα γεύμα.

Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να καταναλώνουμε τα φρούτα εκτός ωρών γευμάτων για να απορροφηθούν γρηγορότερα και πιο εύκολα από τον οργανισμό μας. Η ιδανική στιγμή για να τρώμε φρούτα είναι μία έως δύο ώρες πριν το γεύμα ή τρεις έως τέσσερις ώρες μετά το γεύμα. Επίσης, μια καλή συνήθεια είναι να τρώμε φρούτα για πρωινό με άδειο στομάχι.

Επιπλέον, το να μαγειρεύουμε τα φρούτα μπορεί να βελτιώσει την πέψη τους. Οι ίνες εξομοιώνονται καλύτερα από το σώμα μας όταν τα φρούτα είναι μαγειρεμένα και αυτό μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο στομάχι πιο άνετα.

Ως εκ τούτου, εάν σας ενδιαφέρει να καταναλώνετε φρούτα ως γεύματος, είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή χρονική περίοδο. Η κατάλληλη ώρα είναι έως και μία ώρα πριν από το γεύμα, διαφορετικά θα πρέπει να περιμένετε 2 με 3 ώρες μετά το κυρίως γεύμα σας, σύμφωνα με την Upton.

Συνοψίζοντας, η σωστή χρονική περίοδος για την κατανάλωση φρούτων είναι σημαντική για την υγεία μας. Το να τα καταναλώνουμε εκτός ωρών γευμάτων και να τα μαγειρεύουμε μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Άρα, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας τον σωστό τρόπο κατανάλωσης των φρούτων προκειμένου να αξιοποιήσουμε πλήρως τα οφέλη τους για την υγεία μας.