4 Δεκεμβρίου 2025

Γιατί η σκορδαλιά συνδέθηκε με τον μπακαλιάρο. Πώς την ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες και πώς την έτρωγαν στο Βυζάντιο

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Καλά νέα για τους λάτρεις της σκορδαλιάς και του μπακαλιάρου! Σε αυτόθα ανακαλύψετε γιατί η σκορδαλιά συνδέεται ιδιαίτερα με τον μπακαλιάρο. Επιπλέον, θα μάθετε πώς την ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες και πώς απολάμβαναν αυτό το παραδοσιακό πιάτο στο Βυζάντιο.

Το θαυματουργό σκόρδο
Ξεκινώντας από το σκόρδο, ας επισημάνουμε ότι αυτό το φυτό έχει εκτιμηθεί για τις ευεργετικές του ιδιότητες εδώ και αιώνες. Στην αρχαιότητα, οι αρχαίοι Έλληνες το αναφέρουν ως “μυττωτό”, ενώ το χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς. Έχει επίσης χαρακτηριστεί ως “προσφάγι” και “ευλογημένο φυτό”. Οι άνθρωποι παρατήρησαν ότι το σκόρδο είναι προσιτό και οικονομικό, ενώ παράλληλα διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για τον πονόκοιλο, τον πονοκέφαλο και ακόμα και για το δάγκωμα από φίδι. Πιστεύεται ότι είναι ισχυρό αντικακοματικό και απωθητικό του κακού ματιού. Έτσι, το σκόρδο διαδόθηκε μεγάλης κλίμακας σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά
Στον ελλαδικό πολιτισμό, η σκορδαλιά συνδέεται άρρηκτα με τον μπακαλιάρο. Την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25η Μαρτίου), όπου σπάμε τη νηστεία και τρώμε ψάρια, ο μπακαλιάρος καθιερώθηκε ως πρώτη επιλογή για το τραπέζι. Η επιλογή αυτή έγινε για λόγους ευκολίας και οικονομίας. Ο μπακαλιάρος ήταν προσιτός, διατηρούνταν εύκολα λόγω της παστώδους κατάστασής του και ήταν διαθέσιμος σε περιοχές που δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι. Έτσι, ο μπακαλιάρος έγινε ο αγαπημένος ψαρονόμος της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο τρόπος παρασκευής της σκορδαλιάς
Η παραδοσιακή ελληνική σκορδαλιά φτιάχνεται από μία παχύρρευστη βάση πουρέ πατάτας ή βρεγμένου ψωμιού, τριμμένο σκόρδο και ελαιόλαδο. Συνήθως σερβίρεται ως συνοδευτικό σε τηγανητά ψάρια, αλλά μπορεί επίσης να αλειφθεί σε ψωμί, πίτες ή λαχανικά. Σε άλλες χώρες της Μεσογείου υπάρχουν παραλλαγές της σκορδαλιάς, όπως το “ajo colorao” στη νότια Ισπανία με πουρέ πατάτας, σκόρδο, πιπεριές και ντομάτα, το “Aglio e Olio” στην Ιταλία με ζυμαρικά, σκόρδο και ελαιόλαδο, καθώς και τη σάλτσα “aioli” στην περιοχή της Προβηγκίας στη Γαλλία, που παρασκευάζεται με σκόρδο, ελαιόλαδο και κρόκους αυγών.

Τώρα που γνωρίζετε γιατί η σκορδαλιά συνδέεται με τον μπακαλιάρο και πώς την απολαμβάνουν οι αρχαίοι Έλληνες και οι Βυζαντινοί, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη ουσία στην επόμενη φορά που θα απολαύσετε αυτήν την νόστιμη συνταγή!