Σκύλοι και λύκοι, δύο είδη που έχουν κοινές καταβολές, ωστόσο οι σκύλοι ανέπτυξαν μια συνήθεια που λείπει από τους άγριους προγόνους τους: το να κουνούν την ουρά τους. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να ανακαλύψουν τον λόγο πίσω από αυτή τη διαφορετική συμπεριφορά και οι απαντήσεις που έδωσαν ίσως εκπλήξουν. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, φαίνεται ότι οι άνθρωποι συνέβαλαν στην εξέλιξη της ρυθμικής κίνησης της ουράς των σκύλων.
Οι πρώτες ενδείξεις για αυτή την αλλαγή προέκυψαν από τον παρατηρητικό πνευματικό της Taylor Hersh, μιας ερευνήτριας ζωικής συμπεριφοράς. Σε ένα βίντεο με λύκους που είδε στο YouTube, παρατήρησε ότι οι λύκοι δεν κουνούσαν τις ουρές τους, σε αντίθεση με τους σκύλους. Αυτή η αναπάντεχη διαφορά της κίνησης της ουράς τους την οδήγησε στο ερώτημα: Γιατί κουνούν οι σκύλοι την ουρά τους;
Με τη βοήθεια μιας ομάδας ευρωπαίων ερευνητών, η Hersh ξεκίνησε μια έρευνα για να βρει απαντήσεις. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, έδειξαν ότι οι άνθρωποι πιθανότατα επηρέασαν τη συμπεριφορά αυτή των σκύλων. Ως τώρα, νόμιζαν ότι η κίνηση της ουράς σημαίνει χαρά, αλλά φαίνεται ότι ίσως ισχύει και το αντίθετο: το κούνημα της ουράς κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους.
Οι άνθρωποι είναι πιθανότατα ευχαριστημένοι από τις ρυθμικές κινήσεις, όπως το χτύπημα των οπλών ενός άλογου ή ένα αγαπημένο μας τραγούδι. Επομένως, η ρυθμική κίνηση της ουράς των σκύλων μπορεί να επηρεάζει θετικά τον εγκέφαλό μας. Η Hersh περιγράφει αυτή τη ρυθμική κίνηση ως κούνημα βελόνας μετρονόμου. Όταν ένας σκύλος κουνά την ουρά του, μας φαίνεται φιλικός και δεν νιώθουμε απειλή, πιθανότατα λόγω αυτής της θετικής συνάρτησης που έχει με τη χαρά στο μυαλό μας.
Οι έρευνες έδειξαν επίσης ότι οι σκύλοι χρησιμοποιούν τις ουρές τους για να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους. Η κίνηση αυτή μπορεί να μεταδίδει συναισθήματα και να μας βοηθά να καταλάβουμε τι θέλει ένας σκύλος να εκφράσει. Η επιστήμη προσπαθεί να κατανοήσει τις σκυλίσιες συμπεριφορές και συναισθήματα, μελετώντας τον εγκέφαλο και τον καρδιακό ρυθμό τους.
Η έρευνα αυτή έχει επίσης φωτίσει πτυχές που αφορούν τις προτιμήσεις των ανθρώπων χιλιάδες χρόνια πριν. Φαίνεται ότι το να βλέπουμε ένα σκύλο να κουνά την ουρά του μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι και άνετοι. Αυτό ίσως είναι αποτέλεσμα της επιλογής που έκαναν οι πρόγονοί μας κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης των σκύλων. Επιλέγοντας σκύλους που έκαναν έντονη ρυθμική κίνηση της ουράς τους, πιθανότατα αιώνες πριν, οι άνθρωποι ενισχύσαν τη συναίσθηση της χαράς στο μυαλό τους.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αλλαγές στη σκυλίσια συμπεριφορά ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς εξέλιξης. Οι σκύλοι άρχισαν να κουνούν περισσότερο τις ουρές τους από την ηλικία των τριών εβδομάδων και μετά. Αυτή η εξέλιξη συνδέεται με την ικανότητά τους να επικοινωνούν με τους ανθρώπους και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.
Παρόλα αυτά, η έρευνα αφήνει ακόμη ανοιχτά ερωτήματα για τη σκυλίσια συμπεριφορά και τη σημασία της κίνησης της ουράς. Είναι αναγκαία μια πιο εκτενής έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι θεωρίες που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα. Η Hersh και η ομάδα της ελπίζουν ότι θα συνεχίσουν την έρευνα, εστιάζοντας στον εγκέφαλο και τον καρδιακό ρυθμό των σκύλων, για να διαπιστώσουν τι ακριβώς αισθάνονται και σκέφτονται όταν κουνούν την ουρά τους.
Αυτή η έρευνα ανοίγει παράθυρο σε ένα παρελθόν που μας διαφεύγει. Μάθαμε πολλά για το πώς οι σκύλοι εξελίχθηκαν και πώς αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους, αιώνες πριν. Ακόμη κι αν δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο, μπορούμε να παρατηρήσουμε τους σύγχρονους σκύλους και ανθρώπους για να διαφοροποιήσουμε το πώς αναπτύχθηκαν αυτές οι συμπεριφορές. Επομένως, ας μην διακόπτουμε τις έρευνες και ας ανακαλύψουμε περισσότερα για τον φανταστικό κόσμο των σκύλων και τη σχέση τους με τους ανθρώπους.