30 Μαρτίου 2025

Γιατί μας αρέσει να μαγειρεύουμε περισσότερο τον χειμώνα; Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει

Τελευταία Άρθρα

Ο σκύλος σας: Η ιδανική παρέα για τηλεορασιοφάγους

Εκτός από το γεγονός ότι το βουλιάζ στον καναπέ παρακολουθώντας την αγαπημένη μας σειρά είναι μια αδιαμφισβήτητη απόλαυση, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η

Διαμαρτυρία υγειονομικών: Νέα αντίδραση για την αυξητική διαφορά αποδοχών στον κλάδο της υγείας

Το μεσημέρι της Δευτέρας, οργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας από τον Οργανισμό Ενιαίου Νοσοκομειακού Γιατρού (ΟΕΝΓΕ) και την Πανελλήνια

Ένα Μήνυμα Ελπίδας: Συμμετέχουμε στην Εθελοντική Δωρεά Μυελού Των Οστών”

Συνεχίζεται ακάθεκτη η προσπάθεια του Συλλόγου "ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ" να προσφέρει ζωή και ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών

Η καθυστερημένη διάγνωση HIV: Μια πρόκληση για την ελληνική κοινότητα”

Στην Ελλάδα, η HIV/AIDS παραμένει μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση της νόσου, η καθυστερημένη διά

Νέα έρευνα: Οι γυναίκες σε κίνδυνο αν κάθονται πάνω από 6 ώρες την ημέρα

Ένα νέοδημοσιεύθηκε από ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Kunming, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο που δημιουργείται για τις γυναίκες που περνούν πολλές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η χειμερινή περίοδος φαίνεται να φέρνει μαζί της μία άυξηση στον αριθμό των ωρών που αφιερώνουμε στη μαγειρική, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 ενήλικες. Η μελέτη ανέδειξε ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και ειδικά μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, οι άνθρωποι αυξάνουν κατά 30% τον χρόνο που περνούν στην κουζίνα. Συγκεκριμένα, υπολογίστηκε ότι αυτή η περίοδος αναμένεται να αφιερώσουν κατά μέσο όρο 72 ώρες για την προετοιμασία γευμάτων, σε σύγκριση με τις 55 ώρες που δαπανούν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 40% των συμμετεχόντων αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη μαγειρική τους τους ψυχρούς μήνες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Αυτό εξηγείται από τη λαχτάρα για πιο πλούσια και θερμιδοφόρα φαγητά, αλλά και από την επιθυμία μας να αντλήσουμε αίσθηση άνεσης και ζεστασιάς μέσα από τη μαγειρική μας. Επιπλέον, η κουζίνα μας είναι το πιο ζεστό δωμάτιο του σπιτιού μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθιστώντας αυτή τη δραστηριότητα ακόμα πιο ελκυστική.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 39% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι χρησιμοποιούν περισσότερες συσκευές στη μαγειρική τους αυτήν την εποχή. Ο φούρνος θεωρήθηκε ως η κορυφαία συσκευή χειμερινής χρήσης, με ποσοστό 43%, ενώ οι οικονομικές φριτέζες αέρα ακολουθούν, με ποσοστό 27%.

Όμως, παρά την αύξηση του ενδιαφέροντος για τη μαγειρική, η πλειονότητα των ατόμων επιδιώκει να βρει τρόπους να εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα. Το 79% των συμμετεχόντων αναζητά πιο οικονομικές ενεργειακά συνταγές και το 40% εκδήλωσε την πρόθεσή του να μειώσει τη χρήση ενέργειας όταν μαγειρεύει. Επιπλέον, οι αντίστοιχοι αριθμοί αναζητούν ήδη μεθόδους μαγειρέματος που εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα.

Μία από τις προτεινόμενες μεθόδους που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό τον τομέα είναι η χρήση ενεργειακά αποδοτικών συσκευών και η προβληματική μαγειρική, όπως υπογράμμισε η βραβευμένη με Michelin σεφ, Poppy O’Toole. Η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι δεν απαιτείται απαραίτητα περισσότερος χρόνος και ενέργεια για να δημιουργήσουμε γευστικά χειμωνιάτικα πιάτα και προωθεί μεθόδους μαγειρέματος που εξοικονομούν και τους δύο πόρους.

Οι αποτελέσματα αυτής της έρευνας αποκαλύπτουν μία ενδιαφέρουσα τάση και δίνουν πληροφορίες για το γιατί το μαγείρεμα γίνεται πιο ελκυστικό τον χειμώνα. Και αν και η εποχή αυτή μπορεί να οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, οι ανακαλύψεις της έρευνας βοηθούν να βρούμε τρόπους να μαγειρεύουμε πιο οικονομικά και αποδοτικά, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια και χρήματα.