Ο αγώνας για την επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, γνωστών επίσης ως Ελγίνεια Μάρμαρα, έχει γίνει όλο και πιο έντονος τα τελευταία χρόνια. Αυτό το συλλογή γλυπτών, που αποτελείται από αριστουργήματα που προέρχονται από την Ακρόπολη των Αθηνών, είχε αφαιρεθεί και κλαπεί από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν, το 1806 και σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Η αμφισβήτηση της νομιμότητας της απόκτησής τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότερες φωνές από όλο τον κόσμο απαιτούν την επιστροφή τους στην Αθήνα. Η διεθνής επιτροπή για την προστασία κληρονομιάς έχει εκφράσει την υποστήριξή της προς την Ελλάδα και η εκπρόσωπος της UNESCO έχει επισημάνει τη σημασία της διατήρησης της ακεραιότητας των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Από το 1983, η Ελλάδα έχει αρχίσει να προβαίνει σε νέες ενέργειες για την επιστροφή αρχαιοτήτων του Παρθενώνα που είχαν αποσπαστεί από τον Έλγιν. Παράλληλα, έχουν προταθεί διάφορες εναλλακτικές λύσεις για την επίλυση της διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας.
Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι η πολυφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι πιο έντονη από ποτέ. Άνθρωποι από όλον τον κόσμο εκφράζουν την ανεπίσημη ανταπόκρισή τους και συμμετέχουν ενεργά στην πιέση για την επαναφορά των γλυπτών στην πατρίδα τους.
Η συλλογή των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί ένα μέρος της κληρονομιάς μας, μια κληρονομιά που ανήκει στον ελληνικό λαό και πρέπει να διατηρηθεί και να προβάλλεται στον τόπο καταγωγής και δημιουργίας τους. Ο επαναπατρισμός τους αποτελεί μια πράξη δικαιοσύνης και σεβασμού προς την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και θα έναι ένα σημαντικό βήμα προς την αναγνώριση της Ελλάδας ως δικαιούχου της επιστροφής τους.
Είναι καιρός να ακουστούν οι φωνές μας και να δοθεί η δέουσα προσοχή σε αυτήν τη διαμάχη που μας αφορά όλους. Έχουμε το δικαίωμα να απαιτήσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, και είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι η πολιτιστική κληρονομιά μας θα διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές.