Μία νέα έρευνα έρχεται να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο της διατροφής στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με αυτήν, οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου και μη κόκκινου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Με τα αποτελέσματα της έρευνας να δημοσιεύονται στο American Journal of Clinical Nutrition, οι επιστήμονες προτείνουν την αντικατάσταση της κόκκινης πρωτεΐνης από φυτικές πηγές, όπως ξηροί καρποί και όσπρια, για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου.
Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα υγείας 217.000 ατόμων που συμπλήρωσαν διατροφικά ερωτηματολόγια σε περίοδο παρακολούθησης 36 ετών. Η έκθεση συνδέει την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Όσοι τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας, είτε επεξεργασμένο είτε μη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο σε σχέση με τους ανθρώπους που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες.
Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας είχαν 62% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2, ενώ οι άτομα που έτρωγαν περισσότερο μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας είχαν 40% υψηλότερο κίνδυνο. Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες συστήνουν την αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πρωτεΐνες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί θρεπτικές εναλλακτικές για την υγεία.
Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, οι ερευνητές συνιστούν την αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Αυτές περιλαμβάνουν τα edamame, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς και τα βούτυρο ξηρών καρπών, καθώς και σπόρους και ολικής άλεσης ζυμαρικά. Σημαντικό είναι επίσης να προσέχετε το μέγεθος των μερίδων και να διατηρείτε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Ο κίνδυνος εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Αντικαθίστατε τις αδρανείς ζωικές πρωτεΐνες με πηγές φυτικής προέλευσης και θα απολαμβάνετε τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής.