4 Δεκεμβρίου 2025

Διατροφή: Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον θετικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η διατροφή μπορεί να έχει ευεργετικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο με περισσότερους τρόπους από όσους φαντάζεστε, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Warwick. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια στενή σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της υγείας του εγκεφάλου.

Η έρευνα αναλύσει τις διατροφικές επιλογές ενός μεγάλου αριθμού ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 181.990 συμμετεχόντων από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή συνδέεται με τη βέλτιστη υγεία του εγκεφάλου, την καλύτερη γνωστική λειτουργία και την ψυχική ευεξία.

Επιπλέον, η έρευνα ανέδειξε ότι η ισορροπημένη διατροφή συνδέεται με αυξημένα επίπεδα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο, η οποία συσχετίζεται με τη νοημοσύνη. Αυτή η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Mental Health, επίσης τονίζει τη σημασία της σταδιακής αντικατάστασης διατροφικών συνηθειών, ειδικά για τα άτομα που είναι συνηθισμένα σε αναποτελεσματικές διατροφικές επιλογές.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίξουν ρόλο στη σχέση μεταξύ διατροφής και εγκεφάλου, και ότι η συνδυασμένη επίδραση των γενετικών προδιαθέσεων και των επιλογών στον τρόπο ζωής διαμορφώνει την ευημερία του ατόμου.

Για να επωφεληθούμε από την υγιεινή διατροφή, πρέπει να περιλαμβάνουμε φρέσκα τρόφιμα στην διατροφή μας, όπως φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, πρέπει να συμπεριλάβουμε όσπρια, τροφές ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, αυγά και γαλακτοκομικά στα γεύματά μας. Όσον αφορά στα σνακ, είναι σημαντικό να επιλέγουμε υγιεινά και χορταστικά επιλογές όπως γιαούρτι, ποπ κορν, βραστά αυγά, ξηροί καρποί και κράκερ ολικής μαζί με άλειμμα ξηρών καρπών.

Επιπλέον, επειδή η υγιεινή διατροφή είναι ζήτημα ψυχολογίας, πρέπει να αποφεύγουμε τη νοοτροπία του “όλα ή τίποτα” και να διαχειριζόμαστε κάθε διατροφική επιλογή ξεχωριστά.