2 Οκτωβρίου 2025

Διατροφή: Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον θετικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο

Τελευταία Άρθρα

“Αν καταπιείς τσίχλα, μένει στο στομάχι 7 χρόνια” μας έλεγαν- Τι ισχύει τελικά

Το κατάπως ατύχημα ενός κομματιού τσίχλας είναι κάτι που ίσως σε κάνει να αναρωτηθείς για πόσο χρόνο θα παραμείνει στο στομάχι σου. Καθώς μεγαλώναμε, πολλο

Κόβεται το κάπνισμα σε 4 βήματα; Η μέθοδος που «δουλεύει»

Ο James Clear, συγγραφέας του βιβλίου «Προσωπικές συνήθειες», παρουσιάζει μια μέθοδο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να απαλλαγούν από τις κακές συνήθειες τ

Ο Giorgio Armani και η αφοσίωσή του στη μόδα

Στα 89 του ο Giorgio Armani εξακολουθεί να είναι το απόλυτο αφεντικό στον κόσμο της μόδας. Με το μεγάλο του σόου με τίτλο "One Night Only Venice", ο διάσημ

Στην Kinsen-Europcar Greece το βραβείο «Network Development Award 2022»

Η εταιρεία Kinsen-Europcar Greece ανακήρυξεται νικήτρια του βραβείου «Network Development Award 2022» στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο του Europcar Mobility G

Κοιμάστε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια; Υπάρχει λόγος (και καλά κάνετε)

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να κοιμούνται με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια τους, προκαλώντας γέλιο ή και... θέμα με τον αριθμό των μαξιλαριών που χρειάζοντ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η διατροφή μπορεί να έχει ευεργετικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο με περισσότερους τρόπους από όσους φαντάζεστε, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Warwick. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια στενή σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της υγείας του εγκεφάλου.

Η έρευνα αναλύσει τις διατροφικές επιλογές ενός μεγάλου αριθμού ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 181.990 συμμετεχόντων από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή συνδέεται με τη βέλτιστη υγεία του εγκεφάλου, την καλύτερη γνωστική λειτουργία και την ψυχική ευεξία.

Επιπλέον, η έρευνα ανέδειξε ότι η ισορροπημένη διατροφή συνδέεται με αυξημένα επίπεδα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο, η οποία συσχετίζεται με τη νοημοσύνη. Αυτή η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Mental Health, επίσης τονίζει τη σημασία της σταδιακής αντικατάστασης διατροφικών συνηθειών, ειδικά για τα άτομα που είναι συνηθισμένα σε αναποτελεσματικές διατροφικές επιλογές.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίξουν ρόλο στη σχέση μεταξύ διατροφής και εγκεφάλου, και ότι η συνδυασμένη επίδραση των γενετικών προδιαθέσεων και των επιλογών στον τρόπο ζωής διαμορφώνει την ευημερία του ατόμου.

Για να επωφεληθούμε από την υγιεινή διατροφή, πρέπει να περιλαμβάνουμε φρέσκα τρόφιμα στην διατροφή μας, όπως φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, πρέπει να συμπεριλάβουμε όσπρια, τροφές ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, αυγά και γαλακτοκομικά στα γεύματά μας. Όσον αφορά στα σνακ, είναι σημαντικό να επιλέγουμε υγιεινά και χορταστικά επιλογές όπως γιαούρτι, ποπ κορν, βραστά αυγά, ξηροί καρποί και κράκερ ολικής μαζί με άλειμμα ξηρών καρπών.

Επιπλέον, επειδή η υγιεινή διατροφή είναι ζήτημα ψυχολογίας, πρέπει να αποφεύγουμε τη νοοτροπία του “όλα ή τίποτα” και να διαχειριζόμαστε κάθε διατροφική επιλογή ξεχωριστά.