8 Οκτωβρίου 2025

Διατροφή: Πώς θα προστατεύσουμε το παιδί από τη γρίπη

Τελευταία Άρθρα

Διατροφή: Πώς θα προστατεύσουμε το παιδί από τη γρίπη

Αυτήν την περίοδο που ανοίγουν τα σχολεία και καραδοκούν οι εποχιακές ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, τα παιδιά χ

“Το απίστευτο ελληνικό ηλεκτρικό τρακτέρ που στέλνει η Τουρκία”

Η Τουρκία επιδιώκει να μπει στην ελίτ των χωρών παραγωγής βαρέων οχημάτων και οπλικών συστημάτων. Ένα από τα επόμενα της σχέδια είναι η παραγωγή ηλεκτρικών

Τα 6 λάθη που κάνουν όσοι έχουν γάτες σύμφωνα με τους κτηνιάτρους

Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, πολλοί κηδεμόνες γατών κάνουν κάποια κοινά λάθη. Αυτά τα λάθη συμβαίνουν όχι επειδή δεν είναι αφοσιωμένοι στη φροντίδα της γάτ

Διατροφή: Τι ανάγκες έχει ένας έφηβος;

Η εφηβεία είναι μια περίοδος προσαρμογής – οι αλλαγές στο σχήμα του σώματος και τα επίπεδα των ορμονών θέτουν νέες διατροφικές απαιτήσεις. Ο έφηβος χρειάζε

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα σαμποτάρουν τη μάθησή μας

Μια νέα έρευνα από επιστήμονες στη Γαλλία αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την λειτουργία του εγκεφ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Αυτήν την περίοδο που ανοίγουν τα σχολεία και καραδοκούν οι εποχιακές ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, τα παιδιά χρειάζονται ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Τα καλά νέα είναι ότι ερευνητές από το Ινστιτούτο Francis Crick βρήκαν ότι μόρια σε ορισμένα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το kale, το κουνουπίδι και το λάχανο μπορούν να μας προστατεύσουν από λοιμώξεις, εμποδίζοντας τη ρύπανση, τους ιούς και τα βακτήρια να εισέρχονται στους πνεύμονες. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, είναι καλή στρατηγική να συνεχίσετε να τρώτε σταυρανθή λαχανικά, ακόμη και αν κολλήσουμε, για γρηγορότερη ανάρρωση. Ερευνητές του Παιδιατρικού Κέντρου Johns Hopkins αναφέρουν σε προηγούμενη μελέτη ότι μια φυτική χημική ουσία στα σταυρανθή λαχανικά μπορεί να αποτελέσει ισχυρό «όπλο» ενάντια και στον SARS-CoV-2 ή άλλους κορωνοϊούς.

Άλλες τροφές για γερό ανοσοποιητικό Βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού παίζουν -μεταξύ άλλων- τα λευκά αιμοσφαίρια και ορισμένες ουσίες των τροφών που είναι απαραίτητες για τις λειτουργίες που συνδέονται με αυτά. Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες A, C, E και το σελήνιο, δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες εισέρχονται στον οργανισμό ή παράγονται από αυτόν, κάνοντας τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η έλλειψη φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με τη διατάραξη της ανάπτυξης των λευκοκυττάρων.

Τα βασικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι:

  • Βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες, πιπεριές, σπανάκι, μπρόκολο, ντομάτες)
  • Σίδηρος (συκώτι, κρέας, αυγά, θαλασσινά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί)
  • Βιταμίνη Α (γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο, αυγό, συκώτι, καρότα, γλυκοπατάτες)
  • Βιταμίνες Β12, Β6, φυλλικό οξύ (γάλα, κρέας, συκώτι, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, φρούτα με κίτρινο χρώμα)
  • Βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, θαλασσινά, βρώμη, αμύγδαλα, φουντούκια)
  • Μαγνήσιο (δημητριακά ολικής άλεσης, σουσάμι, ξηρούς καρπούς, όσπρια, γαλακτοκομικά, τόνος)
  • Σελήνιο (κρέατα, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης)
  • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (φυτικά έλαια, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς)
  • Ψευδάργυρος (θαλασσινά, ψάρια, αυγά και κρέας)