Θυμόμαστε: Η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία μας από χρόνιες ασθένειες και στη βελτίωση της συνολικής υγείας μας. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tufts αναδεικνύει ότι οι γυναίκες που περιλαμβάνουν φυτικές πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή τους, έχουν μικρότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν χρόνιες ασθένειες και να διατηρήσουν καλή υγεία στην τρίτη ηλικία.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, περιλάμβανε δεδομένα από περισσότερες από 48.000 γυναίκες και έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά, φασόλια, όσπρια και ζυμαρικά έχουν αξιοσημείωτη μείωση στα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη, καθώς και στη μείωση της γνωστικής και ψυχικής υγείας. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Andres Ardisson Korat, επιστήμονας στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts, δήλωσε: «Η κατανάλωση πρωτεΐνης στη μέση ηλικία συνδέεται με την καλή υγεία στην τρίτη ηλικία και διαπιστώσαμε επίσης ότι η πηγή της πρωτεΐνης έχει σημασία».
Η φυτική πρωτεΐνη παίζει τον ίδιο ρόλο με οποιαδήποτε άλλη πρωτεΐνη στη διατροφή μας. Βοηθά στην ανάπτυξη και φροντίδα του δέρματος, των μυών, των εσωτερικών οργάνων, των ματιών, των νυχιών και των μαλλιών μας και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η μόνη διαφορά είναι η προέλευση της πρωτεΐνης.
Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν κινόα, όσπρια, τόφου, ξηρούς καρπούς, σπόρους, βρώμη και πολλά λαχανικά. Η κινόα παρέχει σχεδόν 4 γραμμάρια “πλήρους” πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια. Τα όσπρια είναι πηγή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και προσιτή φυτική πρωτεΐνη. Ο αριθμός χρειάζεται 7-10 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γράμμαρα. Το τόφου, που προέρχεται από τη σόγια, παρέχει 8γρ πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι ιδανικό σνακ για να μας δίνουν ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, μια κουταλιά της σούπας αλεσμένου λιναρόσπορου παρέχει 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ 10 φιστίκια παρέχουν πάνω από 1 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τέλος, τα λαχανικά όπως το σπαράγγι, το αβοκάντο, το μπρόκολο και το σπανάκι είναι επίσης πλούσια πηγή πρωτεΐνης.
Αυτή η μελέτη αποδεικνύει για μια ακόμα φορά τη σημασία της φυτικής πρωτεΐνης στη διατροφή μας και την επίδρασή της στην υγεία μας. Για τις γυναίκες ειδικότερα, η συμπερίληψη φυτικών πηγών πρωτεΐνης στη διατροφή τους μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να προστατευθούν από χρόνιες ασθένειες και να διατηρήσουν την υγεία τους καθώς μεγαλώνουν. Συνεπώς, ας προσέξουμε την κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης και ας επιλέξουμε λαχανικά, φρούτα, φασόλια και όσπρια για να διασφαλίσουμε τη συνολική μας ευεξία και υγεία.