Γράφει ο Χάρης Δημοσθενόπουλος MMedSci. SRD. Phd Κλινικός Διαιτολόγος- Βιολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Η κοιλιοκάκη, γνωστή και ως δυσανεξία στη γλουτένη, αποτελεί μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης, πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και στη βρώμη. Η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή στο εντερικό τοίχωμα, δυσχεραίνοντας την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η κοιλιοκάκη δεν είναι τροφική δυσανεξία ή αλλεργία, αλλά ένα αυτοάνοσο νόσημα, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στη γλουτένη. Η σωστή διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και την εντερική βλάβη.
Για να αντιμετωπίσουμε την κοιλιοκάκη, πρέπει να αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας τρόφιμα και ποτά που περιέχουν γλουτένη. Η ακολούθηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να θεραπεύσει τη βλάβη στο λεπτό έντερο. Αυτό πρέπει να γίνει εφόρου ζωής προκειμένου να αποφευχθεί η επανεμφάνιση των συμπτωμάτων και της βλάβης. Ο γιατρός ή ο κλινικός διαιτολόγος μπορούν να καθοδηγήσουν για το τι να φάμε και να πιούμε ώστε να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή.
Η κοιλιοκάκη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, προκαλώντας αναιμία, προβλήματα ανάπτυξης σε παιδιά, ασθένειες των οστών, δερματίτιδες και διαβήτη τύπου 1. Η σωστή διατροφή που είναι ελεύθερη γλουτένης αποτελεί το αποκλειστικό “φάρμακο” που μπορεί να επαναφέρει το λεπτό έντερο στη φυσιολογική του λειτουργία. Η αποφυγή τροφίμων όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, τα προϊόντα από αλεύρι και η κατανάλωση ελεύθερων γλουτένης προϊόντων και ασφαλών τροφίμων όπως ρύζι, πατάτα και καλαμπόκι, πρέπει να είναι συστηματική, προκειμένου να εξασφαλιστεί μία φυσιολογική θρεπτική πρόσληψη. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης και η εκπαίδευση των ατόμων της εστίασης για τη διατροφή χωρίς γλουτένη, μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε γευστικά πιάτα και να μην απομονώνονται οι ασθενείς από τους υπόλοιπους.