Η έρευνα του Imperial College αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 30η θέση των χωρών με τις ασφαλέστερες υγειονομικές υπηρεσίες. Τα αποτελέσματα αυτά δημιουργούν ανάγκη για βελτίωση στον τομέα της περίθαλψης, αλλά και προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Νότια Κορέα, παρουσιάζοντας υψηλά επίπεδα ασφάλειας των ασθενών. Η Ελβετία ακολουθεί στην έκτη θέση, ενώ Ιρλανδία, Ολλανδία, Ισπανία και Αυστραλία συμπληρώνουν τη λίστα των 10 πρώτων.
Αναλύοντας τους βασικούς δείκτες ασφαλείας των ασθενών, η έρευνα εστιάζει στη μητρική θνητότητα, τις δυσμενείς επιπτώσεις της ιατρικής θεραπείας και τις διαταραχές σε νεογνά. Σύμφωνα με τις ευρήματα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Νορβηγία διαθέτουν τα υψηλότερα επίπεδα διαθεσιμότητας δεδομένων για την ασφάλεια των ασθενών.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Καινοτομίας Υγείας στο “Imperial College” κάνουν λόγο για την επείγουσα ανάγκη για περισσότερη διεθνή συνεργασία και λεπτομερή αναφορά δεδομένων, προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των ασθενών. Η έκθεσή τους τονίζει την ανάγκη για ισχυρό παγκόσμιο πλαίσιο συλλογής περιεκτικών δεδομένων, αντιμετώπισης τυχόν κενών δεδομένων και εφαρμογής σημαντικών δεικτών.
Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου, τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν ένα “γερό χαστούκι”. Αν και βρίσκεται στην 21η θέση, απαιτείται προσπάθεια για βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών.
Ο καθηγητής Λόρδος Άρα Ντάρζι, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Καινοτομίας Υγείας, τονίζει ότι για να ενισχύσουμε την ασφάλεια των ασθενών πρέπει πρώτα να έχουμε στη διάθεσή μας τα απαραίτητα δεδομένα. Η συνεργασία είναι καίριας σημασίας και η δημιουργία ενός ισχυρού παγκόσμιου πλαισίου αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών.
Οι ασφαλέστερες υγειονομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την έρευνα του Imperial College του Λονδίνου, παρουσιάζονται ως εξής:
1. Νορβηγία
2. Φινλανδία
3. Νότια Κορέα
4. Ιαπωνία
5. Ισλανδία
6. Ελβετία
7. Ιρλανδία
8. Ολλανδία
9. Ισπανία
10. Αυστραλία
11. Σουηδία
12. Λουξεμβούργο
13. Νέα Ζηλανδία
14. Ιταλία
15. Δανία
16. Εσθονία
17. Ισραήλ
18. Καναδάς
19. Αυστρία
20. Βέλγιο
21. Ελλάδα
22. Πολωνία
23. Γερμανία
24. Σλοβακία
25. Τσεχία
26. Πορτογαλία
27. Χιλή
28. Λιθουανία
29. Γαλλία
30. Ελλάδα
31. Ουγγαρία
32. Σλοβενία
33. Ηνωμένες Πολιτείες
34. Λετονία
35. Κόστα Ρίκα
36. Τουρκία
37. Κολομβία
38. Μεξικό
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι προκλητικά, αλλά παρέχουν ευκαιρία για ανάληψη δράσης και βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. Η ασφάλεια των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας και πρέπει να αναληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία τους. Μόνο με συνεργασία και συνεχή παρακολούθηση μπορούμε να επιτύχουμε ανάπτυξη και πρόοδο στον τομέα της υγείας.