Η αναζήτηση για μια υγιεινή διατροφή έχει κατακλύσει ολόκληρο τον κόσμο, και ιδιαίτερα η χορτοφαγική διατροφή έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής. Όσοι επιλέγουν να γίνουν χορτοφάγοι ή vegan, έχουν κάθε λόγο να χαίρονται, καθώς σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE, η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Οι επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία εξέτασαν 48 έργα των τελευταίων δύο δεκαετιών και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χορτοφαγική διατροφή ήταν στενά συνδεδεμένη με καλύτερη υγεία σε ποικίλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και θνησιμότητα. Αυτοί οι παράγοντες περιλάμβαναν την αρτηριακή πίεση, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τον δείκτη μάζας σώματος.
Προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει αυτά τα αποτελέσματα. Πρόσφατα, ένα διατροφικό πείραμα πάνω σε δίδυμα αδέλφια έδειξε ότι η φυτική δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις σε στάθμη χοληστερόλης, ινσουλίνης και σωματικού βάρους, σε σύγκριση με μια διατροφή πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες.
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνήθως συνδέεται με υψηλή πρόσληψη θερμίδων. Αν αφαιρέσετε το κόκκινο κρέας από την διατροφή σας, είναι πιθανό να δείτε αλλαγές και στην ζυγαριά.
Η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων έχει συσχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα “κακής” χοληστερόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας στα αρτηριακά τοιχώματα και σε σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για το κρέας που μπορούν να αντικαταστήσουν τις ζωικές πρωτεΐνες σε οποιαδήποτε συνταγή. Είναι πλέον διαθέσιμα πολλά “ανάλογα” του κρέατος, τα οποία μοιάζουν στην υφή με το κρέας.
Εκτός από τη μείωση του κινδύνου καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, η χορτοφαγική διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με την κατανάλωση κρέατος. Αυτό οφείλεται μερικώς στις χαμηλές συνολικές θερμίδες της χορτοφαγικής διατροφής, αλλά υπάρχουν επίσης ευεργετικές επιδράσεις ορισμένων φυτοχημικών συστατικών στην καρδιαγγειακή λειτουργία.
Ο κόσμος παγκοσμίως αναζητά νέους τρόπους διατροφής για τη βελτίωση της υγείας του. Η χορτοφαγική διατροφή προσφέρει πολλά οφέλη και μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Είναι μια επιλογή που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία και να προάγει μια πιο βιώσιμη και συνειδητή σχέση με τον πλανήτη μας.