2 Οκτωβρίου 2025

Εντερική Υγεία: Οι κίνδυνοι των συντηρητικών στα τρόφιμα που αγαπάμε”

Τελευταία Άρθρα

Ένα δώρο για του Αγίου Βαλεντίνου, απαραίτητο σε κάθε ταξίδι

Κάθε χρόνο πλησιάζει η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και όπως πάντα βρισκόμαστε σε αναζήτηση για το τέλειο δώρο που θα κάνουμε στον αγ

Χρειαζόμαστε περισσότερες σχεδιάστριες μόδας

Οι δύο κορυφαίες επιδείξεις της σεζόν, το show της Comme des Garçons από την Rei Kawakubo και η τελευταία συλλογή της Sarah Burton για τον Alexander McQuee

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το αχρείαστο Photoshop

Πρόσφατα, το εξώφυλλο του τεύχους του Σεπτεμβρίου της Vogue προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Το εξώφυλλο απεικονίζει τεσσάρα από τα πιο αξεπέραστα supermodels

6 κομψά και οικονομικά Airbnb στο Παρίσι – Από 20 ευρώ

Το Παρίσι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του κόσμου και αγαπημένος των Ελλήνων ταξιδιωτών. Ωστόσο, η διαμονή σε αυτή την πόλη μπορεί να εί

Η Όπερα του Παρισιού γίνεται Airbnb για ένα βράδυ

Για να γιορτάσει την παγκόσμια επιτυχία του μιούζικαλ που έσπασε κάθε ρεκόρ, το Palais Garnier θα ανοίξει τις πόρτες του για μια μαγευτική διαμονή στο πολυ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τα προϊόντα της καθημερινής μας διατροφής μπορεί να είναι απαραίτητα για την ευζωία μας, όμως νέα έρευνα αναδεικνύει τους κινδύνους που παρουσιάζουν για την υγεία του εντέρου μας. Συγκεκριμένα, φυσικά αντιμικροβιακά που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στα τρόφιμα μπορούν να εξαλείφουν τόσο επιβλαβή παθογόνα βακτήρια όσο και ωφέλιμα βακτήρια που διατηρούν την εντερική μας υγεία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ACS Biology, δείχνει ότι συντηρητικά όπως το αλάτι, τα σάκχαρα και το ξύδι, που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για να προλαμβάνουν την ανάπτυξη μικροβίων στα τρόφιμα, μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας. Αυτά τα φυσικά αντιμικροβιακά μπορούν να εξαλείφουν όχι μόνο τα επιβλαβή παθογόνα βακτήρια, όπως το E. coli και η σαλμονέλα, αλλά και πολλά ωφέλιμα βακτήρια που είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου μας.

Οι επιπτώσεις αυτές ανακάλυψε ο δρ. Zhenrun Zhang, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Ο δρ. Zhang εξήγησε ότι τα λαντιβιοτικά και τα βακτήρια που τα παράγουν μπορεί να μην είναι πάντα ευεργετικά για την υγεία μας. Η έρευνά του δείχνει ότι η νισίνη, ένα λαντιβιοτικό που παράγεται από βακτήρια που βρίσκονται τόσο στο ανθρώπινο έντερο όσο και στο αγελαδινό γάλα, εξαλείφει τόσο επιβλαβή παθογόνα βακτήρια όσο και φιλικά προς το έντερο βακτήρια.

Οι επιπτώσεις αυτές είναι προβληματικές, καθώς το εντερικό μικροβίωμα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας. Οι βακτήρια του εντέρου όχι μόνο προστατεύουν από επιβλαβή παθογόνα, αλλά επίσης βοηθούν στην παραγωγή βιταμινών και επηρεάζουν ακόμη και τη διάθεση και τη συμπεριφορά. Οι διαταραγμένες ισορροπίες στο εντερικό μικροβίωμα μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες επιπτώσεις, όπως η εμφάνιση βακτηρίων ανθεκτικών στα φάρμακα.

Η μελλοντική έρευνα έχει σκοπό να κατανοήσει καλύτερα τις ιδιότητες των διαφόρων λαντιβιοτικών και να προσαρμόσει τις δομές τους, ώστε να επιτευχθεί μια βέλτιστη ισορροπία μεταξύ προστασίας από παθογόνα βακτήρια και διατήρησης της εντερικής υγείας. Για την ώρα, συνιστάται στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν λαντιβιοτικά, καθώς η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να διαταράξει την εντερική υγεία μας.