26 Απριλίου 2025

Εορταστικά γεύματα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε για να προστατεύσουμε έγκυες και παιδιά – Πώς να επιλέξουμε ασφαλή πιάτα

Τελευταία Άρθρα

5 μικρά πράγματα που κάνουμε καθημερινά για τα παιδιά μας και φέρνουν αλλαγή στη ζωή τους

Έχοντας παιδιά μπορεί να είναι εξουθενωτικό. Οι άγρυπνες νύχτες, οι εκρήξεις θυμού και οι προκλήσεις της εφηβείας μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε σαν να απο

Μεταγευματική Υπνηλία: Πώς να αντιμετωπίσετε την κόπωση μετά το φαγητό”

Μετά το γεύμα, αισθανόμαστε συχνά εξαντλημένοι και βυθιζόμαστε σε έναν ανεξήγητο ύπνο. Αυτό το φαινόμενο, που ονομάζεται μεταγευματική κόπωση ή υπνηλία, μπορ

Νοσοκομεία: Αρρυθμίες στις εφημερίες Ιανουαρίου – Τέλος η συνεργασία με τους ιδιώτες γιατρούς

Αναταράξεις στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής λόγω της λήξης της σύμβασης των ιδιωτικών γιατρών με τον ΕΣΥ προβλέπεται να προκαλέσει η απόφαση του υπ

Νέος Επιστήμονας: Η Μαγική Δύναμη του Ροδιού για Νεανικό Δέρμα

Το ροδί, δεν είναι απλώς ένα φρούτο με γλυκιά γεύση, αλλά ένας πηγαίος χρυσωρύχος τροφής και αντιοξειδωτικών. Το ρόδι έχει εξαιρετικές ιδιότητες αντιγήρανσης

Προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής στους διαβητικούς: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει πλέον μια πραγματικότητα και επηρεάζει διάφορους τομείς της ζωής μας. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι η υγεία, και ειδικότερα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Κατά την περίοδο των εορτών, όπου συναντιόμαστε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί με την παρασκευή των γευμάτων μας. Υπάρχουν ορισμένα άτομα στην οικογενειακή μας ή φιλική μας κοινότητα που μπορεί να εκτίθενται σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και εμφάνισης συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας, ιδιαίτερα όταν καταναλώνουν μη ασφαλή τρόφιμα. Για τον λόγο αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει εκδώσει ορισμένες συστάσεις για την προστασία αυτών των ευπαθών ομάδων.

Πρωτίστως, για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα σχετικά με τα πουλερικά και το κρέας, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα λιγότερο ασφαλή είδη, όπως:

– Αλλαντικά, χοτ-ντογκ και λουκάνικα ξηρής ζύμωσης τα οποία έχουν θερμανθεί στους 74°C.
– Αλείμματα κρέατος και πατέ που βρίσκονται σε σφραγισμένες συσκευασίες και δεν απαιτούν ψύξη πριν από το άνοιγμά τους.

Σε αντίθεση, ασφαλείς επιλογές αποτελούν τα πουλερικά και το κρέας που έχουν μαγειρευτεί επαρκώς ώστε η εσωτερική θερμοκρασία τους να είναι ασφαλής:

– Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα) μαγειρεμένα στους 74°C.
– Κρέας (χοιρινό, αρνίσιο και μοσχαρίσιο) μαγειρεμένα στους 63°C (μετά από αυτό, αφήστε το να ξεκουραστεί για 3 λεπτά πριν το κόψετε ή το καταναλώσετε).
– Κιμάς (μοσχαρίσιος και χοιρινός) μαγειρεμένος στους 71°C.

Όσον αφορά τις σαλάτες, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τις προμαγειρεμένες σαλάτες και να επιλέγουμε ασφαλείς επιλογές, όπως:

– Σαλάτες που έχουν παρασκευαστεί στο οικιακό περιβάλλον, όπως πατατοσαλάτα και τονοσαλάτα.

Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, αποφεύγουμε την κατανάλωση ωμών και μη επαρκώς μαγειρεμένων προϊόντων. Ασφαλείς επιλογές περιλαμβάνουν:

– Τυρί: Προτιμούμε να αποφεύγουμε αλλαντικά όπως η Σάλαμι και να επιλέγουμε ασφαλείς επιλογές, όπως το τυρί.

Σχετικά με τα αυγά, θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση ωμών ή μη επαρκώς μαγειρεμένων αυγών (μελάτα) και τροφίμων που περιέχουν αυγό, όπως:

– Τούρτες με κρέμα που περιέχουν αυγό στην σύνθεσή τους.

Όσον αφορά στα ψάρια και τα θαλασσινά, αναπτύσσουμε προσοχή στην παρασκευή τους. Προτιμούμε τις ασφαλείς επιλογές, όπως:

– Χοιρινό, αρνίσιο και μοσχαρίσιο κρέας που έχει μαγειρευτεί σωστά.
– Ψητά ψάρια με εσωτερική θερμοκρασία 63°C.

Συνοψίζοντας, κατά την περίοδο των γιορτών είναι σημαντικό να επιλέγουμε ασφαλή τρόφιμα και να έχουμε υπόψη μας τις ευάλωτες ομάδες όπως οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά, προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία τους.