4 Δεκεμβρίου 2025

Επιβράδυνση της γήρανσης του εγκεφάλου: Η διατροφή που ανανεώνει την νεολαία”

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια, τα όσπρια και το ελαιόλαδο αποτελούν απαραίτητο μέρος της διατροφής των ηλικιωμένων ανθρώπων και, σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology, μπορούν να “σβήσουν” έως και 18 χρόνια από την ηλικία του εγκεφάλου και να τον ανανεώσουν. Η μεσογειακή διατροφή και η διατροφή MIND αποδείχθηκαν ότι μπορούν να μειώσουν την συσσώρευση πλακών στον εγκέφαλο, ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ. Η μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν αυτές τις διατροφές είχαν νεότερους εγκεφάλους κατά 18 χρόνια. Και οι δύο διατροφές συσχετίζονται με βραδύτερη γνωστική εξασθένιση και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες. Η μελέτη περιλάμβανε νεκροψίες εγκεφαλικού ιστού από 581 συμμετέχοντες που είχαν συμμετάσχει σε μια μακροχρόνια μελέτη του Πανεπιστημίου Rush για τη μνήμη και τη γήρανση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν πιο νεανικούς εγκεφάλους, καθώς εμφάνιζαν λιγότερη συσσώρευση πλακών σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν μια διατροφή με χαμηλότερα επίπεδα της μεσογειακής διατροφής. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση πράσινων φυλλώδων λαχανικών τουλάχιστον επτά φορές την εβδομάδα μπορεί να ανανεώσει τον εγκέφαλο έως και 19 χρόνια. Επιπλέον, και οι δύο διατροφές αποκλείουν το κόκκινο κρέας, τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς αυτά έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο νόσων. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rush υπογραμμίζουν ότι αυτές οι δύο διατροφές είναι πλούσιες σε φυτικά τρόφιμα, τα οποία περιέχουν πολλούς θρεπτικούς παράγοντες και χημικές ουσίες που καταστέλλουν τη φλεγμονή στο σώμα και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Επομένως, η επιλογή μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να είναι καθοριστική για τη διατήρηση ενός νέου εγκεφάλου και την αποφυγή διαφόρων διαταραχών της γνωστικής λειτουργίας.