2 Οκτωβρίου 2025

ΕΦΕΤ: Πρακτικές συμβουλές για το αρνί του Πάσχα – Τα 8 SOS για το γιορτινό τραπέζι

Τελευταία Άρθρα

“Αν καταπιείς τσίχλα, μένει στο στομάχι 7 χρόνια” μας έλεγαν- Τι ισχύει τελικά

Το κατάπως ατύχημα ενός κομματιού τσίχλας είναι κάτι που ίσως σε κάνει να αναρωτηθείς για πόσο χρόνο θα παραμείνει στο στομάχι σου. Καθώς μεγαλώναμε, πολλο

Κόβεται το κάπνισμα σε 4 βήματα; Η μέθοδος που «δουλεύει»

Ο James Clear, συγγραφέας του βιβλίου «Προσωπικές συνήθειες», παρουσιάζει μια μέθοδο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να απαλλαγούν από τις κακές συνήθειες τ

Ο Giorgio Armani και η αφοσίωσή του στη μόδα

Στα 89 του ο Giorgio Armani εξακολουθεί να είναι το απόλυτο αφεντικό στον κόσμο της μόδας. Με το μεγάλο του σόου με τίτλο "One Night Only Venice", ο διάσημ

Στην Kinsen-Europcar Greece το βραβείο «Network Development Award 2022»

Η εταιρεία Kinsen-Europcar Greece ανακήρυξεται νικήτρια του βραβείου «Network Development Award 2022» στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο του Europcar Mobility G

Κοιμάστε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια; Υπάρχει λόγος (και καλά κάνετε)

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να κοιμούνται με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια τους, προκαλώντας γέλιο ή και... θέμα με τον αριθμό των μαξιλαριών που χρειάζοντ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Κατάλληλες συμβουλές για την αγορά και την προετοιμασία του αρνιού του Πάσχα παρέχει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς πλησιάζει η μεγάλη γιορτή. Τα 8 SOS για το γιορτινό τραπέζι έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την ασφάλεια των τροφίμων και την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων, δίνοντας έμφαση στον προγραμματισμό, την επιλογή και την αποθήκευση των τροφίμων.

Για αρχή, οι καταναλωτές πρέπει να προμηθεύονται τρόφιμα μόνο από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης. Επίσης, πρέπει να δίνουν προσοχή στις ενδείξεις στη συσκευασία των προσυσκευασμένων τροφίμων, οι οποίες παρέχουν πληροφορίες για την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τις συνθήκες αποθήκευσης και τα διατροφικά στοιχεία. Επίσης, αν έχουν κάποια αλλεργία, πρέπει να δίνουν προσοχή στην ένδειξη αλλεργιογόνων συστατικών.

Πρέπει επίσης να δίνουμε προσοχή στην καθαριότητα του καταστήματος και του εξοπλισμού όπου αγοράζουμε τα τρόφιμα μας. Όσον αφορά το κρέας, πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι είναι κατάλληλα ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες. Ειδικά για το κατεψυγμένο κρέας, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και ανάλωσης.

Για αποφυγή διασταυρούμενης μικροβιακής μόλυνσης, πρέπει να τοποθετούμε τα τρόφιμα που χρειάζονται μαγείρεμα σε διαφορετικές σακούλες από αυτά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Επίσης, πρέπει να αγοράζουμε τα προϊόντα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη τελευταία.

Πρέπει επίσης να φροντίζουμε για τη σωστή αποθήκευση των τροφίμων, τόσο στα ντουλάπια όσο και στο ψυγείο ή την κατάψυξη, ώστε να διατηρούνται στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. Επίσης, πρέπει να προσέχουμε τις θερμοκρασίες και να ελέγχουμε ότι το ψυγείο μας λειτουργεί σωστά.

Όσον αφορά την προετοιμασία του αρνιού, πρέπει να ακολουθούμε τις ορθές πρακτικές υγιεινής τροφίμων για να αποφύγουμε την επιμόλυνση του μαγειρεμένου κρέατος με ωμά τρόφιμα. Πρέπει επίσης να φροντίζουμε για την καθαριότητα των επιφανειών.

Πληροφορίες για την καταλληλότητα του κρέατος παρέχονται από τις σφραγίδες των σφαγίων. Επιβεβαιώνουμε ότι υπάρχει κατάλληλη σφραγίδα σε σχήμα αυγού που δείχνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος κρεοσκοπικός έλεγχος.

Για τη σωστή διατήρηση των αυγών, πρέπει να τα αποθηκεύουμε σε δροσερό χώρο ή στο ψυγείο. Επίσης, βρασμένα αυγά πρέπει να τοποθετούνται ξεχωριστά από τα φρέσκα στο ψυγείο και να καταναλώνονται εντός μιας εβδομάδας.

Για την βαφή των αυγών, αγοράζουμε μόνο εγκεκριμένες βαφές και ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες στις συσκευασίες. Βάφουμε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.

Αν παρατηρήσουμε υποβαθμισμένα, ακατάλληλα ή αλλοιωμένα τρόφιμα ή αν αντιμετωπίσουμε φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησης, μπορούμε να καταγγείλουμε στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11717.

Με την τήρηση αυτών των συμβουλών, προστατεύουμε την υγεία μας και των αγαπημένων μας, εξασφαλίζοντας μια ασφαλή και ευχάριστη γιορτή του Πάσχα.