Εφηβοπατέρες: Ερωτηματικά και απαντήσεις για την επικοινωνία με τα έφηβα παιδιά μας
Η περίοδος της εφηβείας αποτελεί μια από τις πιο προκλητικές φάσεις της ζωής κάθε παιδιού. Εμείς, ως γονείς, ανησυχούμε πως θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες τους. Οι προσπάθειες μας μπορεί να φανούν ανεπιτυχείς και να μας προκαλέσουν ανασφάλεια. Πώς λοιπόν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίσιμη πρόκληση;
Εφηβεία: Μια περίοδος που απαιτεί την προσοχή μας
Η επικοινωνία με έναν έφηβο μπορεί να είναι δύσκολη και απαιτητική, αλλά αν επιτύχουμε, μπορεί να μας ανταμείψει. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η εφηβεία αποτελεί μια από τις πιο γρήγορες φάσεις της ανθρώπινης ανάπτυξης. Οι έφηβοι είναι ευάλωτοι και οι ικανότητές τους εξακολουθούν να αναπτύσσονται, ενώ η ζωή τους επεκτείνεται πέρα από τα όρια των οικογενειών τους. Οι σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που βιώνουν μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο την υγεία τους σε αυτή την περίοδο της ζωής τους, αλλά και την ενήλικη ζωή τους. Επομένως, η προσπάθεια να επικοινωνήσουμε αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον των παιδιών μας.
Σταθερότητα και συνέπεια στην καθημερινή επαφή
Για να επικοινωνήσουμε καλύτερα με το έφηβο παιδί μας, είναι σημαντικό να αναπτύξουμε μια σταθερή και συνεπή σχέση μαζί τους. Χρειαζόμαστε σταθερότητα και όρια για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς τώρα το έφηβο παιδί έχει ανάγκη από εξερεύνηση, νέες εμπειρίες, αναζήτηση, διαφορετικές επιθυμίες και ανάγκη για μεγαλύτερη ανεξαρτησία.
Παράγοντες για μια καλή επικοινωνία
Προκειμένου να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με τα έφηβα παιδιά μας, πρέπει να:
– Μιλάμε με ήρεμο και σεβαστικό τρόπο
– Υπερασπιζόμαστε τις απόψεις μας με επιχειρήματα, χωρίς θυμό
– Λαμβάνουμε υπόψη τις ιδέες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού μας
– Επιδεικνύουμε διάθεση για συμβιβασμούς και εύρεση λύσεων που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές
Η τέχνη της ακρόασης
Όταν το παιδί μας μιλά, είναι σημαντικός να του δίνουμε ολόκληρη την προσοχή μας. Πρέπει να δείχνουμε ότι το ακούμε, κοιτώντας το συχνά στα μάτια. Επαναλαμβάνουμε τα βασικά σημεία που έθεσε και προσπαθούμε να μην το διακόπτουμε, παρά μόνο για να ζητήσουμε διευκρινίσεις. Η ακρόαση είναι ένα από τα βασικά σημεία εκκίνησης για μια καλή επικοινωνία με τα έφηβα παιδιά μας, που έχουν μεγάλη ανάγκη να ακουστούν και να αντιληφθούν ότι τους σέβεται κάποιος.
Μην το υποτιμάτε, κάθε έφηβο παιδί έχει την ανάγκη μας και την αξίζει. Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε και να υποστηρίξουμε τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια αυτής της προκλητικής περιόδου της ζωής τους.