Διάφορες έρευνες έχουν επισημάνει επανειλημμένα τις ανεπανόρθωτες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ένας αδρανής τρόπος ζωής στην υγεία μας, μερικές από τις οποίες είναι ίδιες με αυτές που προκαλεί το κάπνισμα. Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στην Ταϊβάν αναδεικνύει και εντείνει τις ανησυχίες αυτές.
Η μελέτη περιλάμβανε δεδομένα περίπου 500.000 ανθρώπων για μια περίοδο 20 ετών. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που περνούσαν πολύ χρόνο καθιστοί σε γραφείο είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με εκείνους που ήταν πιο ενεργοί. Επιπλέον, η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 34%.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της μελέτης παρατηρήθηκαν συνολικά 26.257 θάνατοι, με τους 15.045 (περίπου 57%) να αφορούν άτομα με καθιστική επαγγελματική ζωή. Από αυτούς, 5.371 συνδέονταν με καρδιαγγειακές παθήσεις και το 60% από αυτούς αφορούσε άτομα με δουλειά σε γραφείο. Αντίθετα, άτομα που είχαν καθιστική επαγγελματική ζωή αλλά ασκούσαν έντονη σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο τους είχαν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.
Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου και καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να μειωθεί με 15 έως 30 λεπτά έντονης άσκησης καθημερινά. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής προτρέπουν σε ενεργότερη ζωή και συγκεκριμένα, στη μείωση του χρόνου που περνάμε καθιστοί και στην αύξηση της έντονης σωματικής δραστηριότητας.
Επιπλέον, η μελέτη αυτή αναδεικνύει τη σημασία των μικρών εκρήξεων ενέργειας. Οι κίνδυνοι του παρατεταμένου καθίσματος περιλαμβάνουν την έλλειψη άσκησης των μεγάλων μυών στα πόδια, που μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ροή αίματος, καθώς και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία, επίσης, συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η μειωμένη νεφρική λειτουργία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι ευρήματα αυτής της μελέτης είναι δημοσιευμένα στο ακαδημαϊκό περιοδικό “JAMA Network Open”.