15 Μαρτίου 2025

Η απίθανη ιστορία της γαλλικής μπαγκέτας

Τελευταία Άρθρα

Πρωινή νηστεία: Το νέο trend στη διατροφή που συστήνουν οι ειδικοί”

Το φαινόμενο της διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting) έχει καθηλώσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων και κατακλύζει το χώρο της διατροφής. Πλέον, αναρωτ

Look What You Made Me Do: Ένα ντοκιμαντέρ για την 25η Νοεμβρίου

Αισθανόμαστε όλοι την παρουσία της βίας στη ζωή μας. Συνήθως τα θύματα είναι οι γυναίκες σε μια σχέση. Η βία αυτή μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορες μορφές, όπως

3 μοναδικά δώρα που θα ενθουσιάσουν τον/την σύντροφό σας

Στις σχέσεις μας, η προσφορά δώρων αποτελεί μια ιδιαίτερη και συμβολική χειρονομία. Ένας τρόπος να εκφραστούμε την αγάπη, την εκτίμηση και τη στοργή προς τον

Olivia Palermo: Νέες τάσεις στο μακιγιάζ ματιών που μας εμπνέουν

Η Olivia Palermo είναι γνωστή για το αψεγάδιαστο στιλ της και την ικανότητά της να αλλάζει συνεχώς το look της και να πειραματίζεται με διάφορες τάσεις. Μέσα

Πέντε συνήθειες που εξαντλούν τις αποθήκες μαγνησίου στο σώμα”

Το μαγνήσιο είναι ένα ζωτικής σημασίας μικροθρεπτικό για την υγεία μας. Ενεργά συμμετέχει σε περισσότερες από 300 χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό μας, επη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η μπαγκέτα είναι ένα από τα πιο διάσημα γαστρονομικά σύμβολα της Γαλλίας. Αν και έχει μια μακρά ιστορία που απλώνεται πάνω από διακόσια χρόνια, η αναγνώρισή της από το γαλλικό κράτος έγινε μόλις στις 13 Σεπτεμβρίου 1993. Ήταν μια ιστορική στιγμή για την μπαγκέτα, καθώς ο δεξιός πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντίρ υπέγραψε ένα διάταγμα που την ανέδειξε επίσημο σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας.

Μια κλασική γαλλική μπαγκέτα έχει μήκος 65 εκατοστά και διάμετρο 5 έως 6 εκατοστά. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο μακριές μπαγκέτες που φτάνουν ακόμη και το ένα μέτρο. Τα συστατικά της ζύμης είναι αυστηρά καθορισμένα από νόμο και περιλαμβάνουν αλεύρι, μαγιά, νερό και αλάτι.

Η ονομασία «μπαγκέτα», που στα γαλλικά σημαίνει ραβδί, επικρατήθηκε στη δεκαετία του ’20, καθώς η χρήση της μπαγκέτας άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Η επιτυχία της οφείλεται σε ένα νόμο που απαγόρευσε στο προσωπικό των αρτοποιείων να εργάζεται πριν από τις 4 το πρωί. Η μπαγκέτα αποδείχθηκε πρακτική και εύκολη στην παρασκευή σε σχέση με το καρβέλι που χρησιμοποιούνταν τότε.

Οι πηγές για την εμφάνιση της μπαγκέτας είναι πολλές, αλλά κανένας δεν μπορεί να διακρίνει την αληθινή της καταγωγή. Μια θεωρία αναφέρει ότι προέρχεται από το ψωμί της Βιέννης, το οποίο εισήχθη στη Γαλλία από τον αυστριακό αξιωματικό Άουγκουστ Τσανγκ το 1839, μαζί με το κρουασάν. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι οι αρτοποιοί του Μεγάλου Ναπολέοντα παρουσίασαν την μπαγκέτα κατά τη διάρκεια των Ναπολεοντείων Πολέμων (1803-1815), για να ευκολίαζουν τη μεταφορά των εργατών. Μια τρίτη εκδοχή αναφέρει ότι η ιδέα για τη δημιουργία της μπαγκέτας προέκυψε κατά την κατασκευή του μετρό του Παρισιού στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο αρχιμηχανικός Φιλζάνς Μπιενβενί παρατήρησε καθημερινά τους εργάτες να κόβουν το ψωμί με διάφορα εργαλεία και ανησυχούσε για τους κινδύνους που αυτό συνεπάγονταν. Έτσι, ζήτησε από έναν φούρναρη να φτιάξει ένα ψωμί που θα μπορούσε να κόβεται εύκολα με τα χέρια. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, αφού οι αληθινοί λάτρεις της μπαγκέτας δεν θέλουν να την κόβουν με μαχαίρι, θεωρώντας αυτό ιεροσυλία.

Η μπαγκέτα είναι πολύ περισσότερο από απλά ένα ψωμί. Είναι μία γεύση, μία εμπειρία και μία συνήθεια που ενσωματώνει τη γαλλική παράδοση. Έτσι, η γαλλική μπαγκέτα συνεχίζει να κρατά τη θέση της ως ένα από τα πιο αγαπημένα γαστρονομικά σύμβολα της χώρας.