2 Οκτωβρίου 2025

Η ασφαλής ανοιξιά σαμπάνιας: Ένας νέος τρόπος για να προστατεύσετε τα μάτια σας

Τελευταία Άρθρα

Στην Kinsen-Europcar Greece το βραβείο «Network Development Award 2022»

Η εταιρεία Kinsen-Europcar Greece ανακήρυξεται νικήτρια του βραβείου «Network Development Award 2022» στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο του Europcar Mobility G

Κοιμάστε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια; Υπάρχει λόγος (και καλά κάνετε)

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να κοιμούνται με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια τους, προκαλώντας γέλιο ή και... θέμα με τον αριθμό των μαξιλαριών που χρειάζοντ

8 καταπληκτικά Airbnb για τη Βουδαπέστη

Η Βουδαπέστη είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για city breaks, γνωστή για τον πολιτισμό, την εκπληκτική γαστρονομία και τη νυχτερινή διασκέδαση. Είναι

Προτεινόμενα Airbnb στη Μαδρίτη

Η Μαδρίτη είναι μια συναρπαστική πόλη με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και σημαντικά μουσεία. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη γαστρονομία, τις επιλογές

Ένα δώρο για του Αγίου Βαλεντίνου, απαραίτητο σε κάθε ταξίδι

Κάθε χρόνο πλησιάζει η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και όπως πάντα βρισκόμαστε σε αναζήτηση για το τέλειο δώρο που θα κάνουμε στον αγ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνδέεται συχνά με την κατανάλωση σαμπάνιας. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ αναφέρει έναν αναπάντεχο κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την υγεία μας όταν ανοίγουμε ένα μπουκάλι αφρώδους οίνου. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές από το Τμήμα Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η πίεση που δημιουργείται στο εσωτερικό ενός μπουκαλιού σαμπάνιας μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς στα μάτια, με αποτέλεσμα την τύφλωση.

Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, οι ειδικοί συνιστούν ορισμένες προφυλάξεις κατά την ανοιξιά ενός μπουκαλιού σαμπάνιας. Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO) συνιστά το παγώσιμο της σαμπάνιας πριν από το άνοιγμα. Η ψύξη της προκαλεί συστολή του αέρα μέσα στα φυσαλίδες, μειώνοντας την πίεση εντός του μπουκαλιού. Επίσης, συνιστάται να μην ανακινούμε το μπουκάλι πριν το άνοιγμα, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την πίεση στο εσωτερικό του και να προκαλέσει απροσδόκητη έκρηξη. Επίσης, πρέπει να κρατάμε το μπουκάλι υπό γωνία 45 μοιρών, με το στόμιο μακριά από το πρόσωπο μας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος τραυματισμού.

Για να ανοίξετε ασφαλώς ένα μπουκάλι σαμπάνιας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

1. Ψύξτε το μπουκάλι πριν από το άνοιγμα, προτιμηστέο να βρίσκεται σε θερμοκρασία κάτω των 7 βαθμών Κελσίου.
2. Μην ανακινείτε το μπουκάλι πριν το άνοιγμα.
3. Κρατήστε το μπουκάλι υπό γωνία 45 μοιρών, με το στόμιο μακριά από σας και από τους γύρω.
4. Απομακρύνετε προσεκτικά το αλουμινένιο κάλυμμα του μπουκαλιού και απελευθερώστε το σύρμα.
5. Τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το στόμιο του μπουκαλιού και πιάστε σφιχτά τον φελλό.
6. Αρχίστε αργά και σταδιακά να περιστρέφετε την βάση του μπουκαλιού, εξακολουθώντας να κρατάτε σφιχτά τον φελλό.
7. Συνεχίστε να πιέζετε τον φελλό προς το εσωτερικό του μπουκαλιού, για να αποφευχθεί η γρήγορη έξοδος του.

Να θυμάστε, οφθαλμίατρος πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως σε περίπτωση τραυματισμού για να μειωθεί ο κίνδυνος δυσλειτουργίας της όρασης. Η ασφαλής ανοιξιά σαμπάνιας είναι σημαντική για την προφύλαξη της όρασης μας.

Σε αυτή τη νέα χρονιά, ευχόμαστε να απολαμβάνετε τη σαμπάνια με ασφάλεια και να έχετε ένα λαμπερό έτος μπροστά σας!