Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine αποκαλύπτει ότι η αυξημένη παρουσία θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να συνδέεται με τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας και να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας ή άλλων γνωστικών διαταραχών στους ηλικιωμένους. Η κατάσταση αυτή, γνωστή ως θυρεοτοξίκωση, προκαλείται είτε από υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα είτε από τη λήψη θυρεοειδικών φαρμάκων.
Η μελέτη περιλάμβανε την ανάλυση των φακέλων υγείας περίπου 66.000 ηλικιωμένων που λάμβαναν πρωτοβάθμια περίθαλψη από το Σύστημα Υγείας Johns Hopkins. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη παρουσία θυρεοειδικών ορμονών ήταν συνδεδεμένη με 39% αύξηση στη διάγνωση γνωστικών διαταραχών. Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 11% των ασθενών με θυρεοτοξίκωση διαγνώστηκαν με κάποιου είδους γνωστική εξασθένιση μέχρι την ηλικία των 75 ετών, σε σύγκριση με περίπου 6% των ασθενών που δεν είχαν ποτέ υψηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης.
Επιπλέον, η ποσότητα των θυρεοειδικών ορμονών συνδέονταν με τον κίνδυνο γνωστικών διαταραχών. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που λάμβαναν φάρμακα που προκαλούσαν σοβαρά υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών είχαν 65% αυξημένο κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων, σε σύγκριση με 23% αυξημένο κίνδυνο για εκείνους που είχαν λάβει φάρμακα που προκαλούσαν μια πιο μέτρια αύξηση των θυρεοειδικών ορμονών.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η υπερθεραπεία με θυρεοειδικές ορμόνες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία των ηλικιωμένων. Αυτό επιβεβαιώνει την ανάγκη για κλινικούς γιατρούς να είναι προσεκτικοί κατά τη συνταγογράφηση θεραπείας με θυρεοειδικές ορμόνες σε ηλικιωμένους. Οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση στρατηγικών θεραπείας που είναι κατάλληλες για την ηλικία τους, προκειμένου να αποφεύγεται η υπερθεραπεία.
Η κατανόηση αυτών των αρνητικών επιπτώσεων είναι σημαντική για τη βελτίωση της παροχής φροντίδας στους ηλικιωμένους. Είναι σημαντικό να ενημερωθούν όλοι οι κλινικοί γιατροί σχετικά με αυτήν την έρευνα, προκειμένου να λαμβάνουν υπόψη τους τους πιθανούς κινδύνους και να παρέχουν τη βέλτιστη θεραπεία στους ασθενείς τους.