2 Οκτωβρίου 2025

Η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο νόσησης από COVID-19 σύμφωνα με νέα έρευνα

Τελευταία Άρθρα

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το αχρείαστο Photoshop

Πρόσφατα, το εξώφυλλο του τεύχους του Σεπτεμβρίου της Vogue προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Το εξώφυλλο απεικονίζει τεσσάρα από τα πιο αξεπέραστα supermodels

6 κομψά και οικονομικά Airbnb στο Παρίσι – Από 20 ευρώ

Το Παρίσι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του κόσμου και αγαπημένος των Ελλήνων ταξιδιωτών. Ωστόσο, η διαμονή σε αυτή την πόλη μπορεί να εί

Η Όπερα του Παρισιού γίνεται Airbnb για ένα βράδυ

Για να γιορτάσει την παγκόσμια επιτυχία του μιούζικαλ που έσπασε κάθε ρεκόρ, το Palais Garnier θα ανοίξει τις πόρτες του για μια μαγευτική διαμονή στο πολυ

Κατανάλωση Βλαβερών Τρανς Λιπαρών

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως συνεχίζουν να καταναλώνουν τρανς λιπαρά,

Το Smarthink: Καλύτερη ποιότητα ζωής, χαμηλότερος λογαριασμός ρεύματος

Η εταιρεία «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας», που είναι ο παλαιότερος πάροχος ενέργειας στην Ελλάδα, πρωτοπορεί με τη χρήση της τεχνολογίας της Τε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health αποκαλύπτει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο νόσησης από τον COVID-19. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από τη Βραζιλία διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγοι κινδυνεύουν λιγότερο να κολλήσουν τον ιό σε σχέση με τους παμφάγους.

Η μελέτη περιλάμβανε 702 ενήλικες εθελοντές που κατανάλωναν διαφορετικά είδη τροφίμων και είχαν διαφορετική τρόπο ζωής. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι οι παμφάγοι, δηλαδή όσοι καταναλώνουν τόσο φυτικά όσο και ζωικά προϊόντα, είχαν υψηλότερη συχνότητα νόσησης από τον COVID-19 σε σύγκριση με τους χορτοφάγους. Από τους συμμετέχοντες, το 47% ανέφερε ότι προσβλήθηκε από τον ιό.

Ωστόσο, η μελέτη δεν μπορεί να δώσει ακριβή απαντήσεις γιατί προκειμένου για μια μελέτη παρατήρησης και όχι για αιτιολογική. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ανταποκρίνονται σε προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι η φυτική διατροφή μπορεί να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθά στην προστασία από ιογενείς λοιμώξεις.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές συνιστούν να ακολουθούνται χορτοφαγικά διατροφικά πρότυπα, με περισσότερη κατανάλωση λαχανικών, όσπριων και ξηρών καρπών, και μειωμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος. Ωστόσο, η διατροφή αποτελεί μόνο έναν παράγοντα που επηρεάζει τον κίνδυνο νόσησης από τον COVID-19, και οι άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία και η σωματική δραστηριότητα επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο.

Η προσοχή στη διατροφή και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να συμβάλουν στην προστασία από τον ιό και τη μείωση των επιπτώσεων του COVID-19. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να τηρούνται και οι κατευθυντήριες οδηγίες των αρχών υγείας όπως η χρήση μάσκας, η φυλάκιση και η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων.