Καθώς κάθε φάση του μηνιαίου κύκλου επηρεάζει το σώμα και τη διάθεσή μας, είναι σημαντικό να προσαρμόζουμε τη διατροφή μας ώστε να υποστηρίζουμε τον εαυτό μας και να αισθανόμαστε καλά. Ας δούμε, λοιπόν, ποια τρόφιμα προτείνουν οι ειδικοί για κάθε στάδιο του μηνιαίου κύκλου.
Στην αρχή του κύκλου (πρώτη μέρα περιόδου έως έβδομη μέρα) τις ημέρες της εμμήνου ρήσης, η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Για να αντιμετωπίσουμε τη φλεγμονώδη αντίδραση που πυροδοτείται, οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφίμων που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τις κράμπες. Μια καλή επιλογή είναι τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι γλυκοπατάτες, το κόκκινο λάχανο, τα μούρα και το πράσινο τσάι. Επίσης, οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες, όπως το τζίντζερ, η κουρκουμά, η μαύρη σοκολάτα, οι σπόροι και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής.
Στη φάση της ωοθυλακικής φάσης (μέρα 8 έως 13), πριν την ωορρηξία, οι ορμόνες προσδίδουν καλύτερη διάθεση. Για να υποστηρίξουμε αυτήν τη φάση, είναι καλό να καταναλώνουμε υδατάνθρακες και υγιεινά λιπαρά. Ανεπεξέργαστα υδατανθράκων όπως καστανό ρύζι, βρόμη, όσπρια, φακές και φρούτα με φυτικές ίνες, όπως αχλάδια και μήλα, είναι μια καλή επιλογή. Στα υπόλοιπα γεύματα, μπορούμε να επιλέξουμε σολομό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αβοκάντο, αγνό κακάο και αυγά, πλούσια σε ωμέγα-3 και -9 λιπαρά οξέα. Επίσης, αξίζει να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Στη φάση της ωορρηξίας (μέρα 14 έως 17), η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες αργής απορρόφησης, όπως βρόμη, δημητριακά ολικής αλέσεως, κινόα, κριθάρι, φακές και φασόλια. Επίσης, η κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφίμων μπορεί να βελτιώσει την συνολική διάθεση και ευεξία μας. Πρέπει να ελέγχουμε την κατανάλωση ζάχαρης και να δίνουμε προτεραιότητα στην ενυδάτωση, πίνοντας άφθονο νερό και καταναλώνοντας ενυδατικά τρόφιμα όπως αγγούρια, καρπούζι και νερό καρύδας, καθώς και τρόφιμα πλούσια σε ηλεκτρολύτες όπως μπανάνες, αβοκάντο και φυλλώδη λαχανικά.
Στη φάση της ωχρινικής φάσης (μέρα 17 με 28), οι επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται και αυξάνεται η προγεστερόνη. Για να βελτιώσουμε τη συνολική μας διάθεση, μπορούμε να συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως προαναφέρθηκε. Επίσης, η πρόσληψη της βιταμίνης Β6 είναι σημαντική για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου πριν την εμμήνου ρύση. Ρεβίθια, σολομός, σκούρα φυλλώδη λαχανικά, αμυλούχα λαχανικά (πατάτες, μπιζέλια, καλαμπόκι, παστινάκια) και περισσότερα φρούτα είναι καλές πηγές της βιταμίνης αυτής.
Γενικά, είναι καλό να ηρεμούμε και να αποφεύγουμε τις θεαματικές αλλαγές στη διατροφή μας κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου. Με την προσαρμογή της διατροφής μας σε κάθε φάση, μπορούμε να υποστηρίξουμε το σώμα μας και να αισθανόμαστε καλύτερα καθ’ όλη τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου μας.