Η ντομάτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά που συνιστάται για τη διατήρηση υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος, ιδιαίτερα για άτομα άνω των 50 ετών. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) έχει επισημάνει τη σημασία της κατανάλωσης ντομάτας λόγω του πλούσιου περιεχομένου της σε κάλιο. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έχει αποκαλύψει ότι η κατανάλωση μιας μεγάλης ντομάτας την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης έως και 36%.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology και εμπλέκονταν πάνω από 7.000 ενήλικες ηλικίας 55 έως 80 ετών, με περίπου 6 στους 10 εκ των οποίων να είναι γυναίκες. Σημειώνεται ότι πάνω από το 82% είχε υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την έναρξη της μελέτης. Ενδιαφέρον παρουσίαζε το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν παράγοντες υψηλού κινδύνου για καρδιακά προβλήματα, όπως διαβήτης, κάπνισμα, υψηλή χοληστερόλη και παχυσαρκία, καθώς και οικογενειακό ιστορικό πρώιμης εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Η έρευνα διήρκεσε 3 χρόνια και απέδειξε ότι η ντομάτα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και διαχείριση υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Ρόσα Μαρία Λαμουέλα-Ραβέντος, MD, επισημαίνει ότι η ντομάτα είναι ευρέως διαθέσιμη και προσιτή, καθώς είναι συχνά παρόντα στη μεσογειακή διατροφή, η οποία θεωρείται μια από τις καλύτερες δίαιτες. Το λυκοπένιο, το ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει στη ντομάτα το έντονο κόκκινο χρώμα της, αποδεικνύεται ότι έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
Συγκεκριμένα, το υψηλό επίπεδο λυκοπενίου στο αίμα συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από μεταβολικό σύνδρομο, που είναι ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, η υψηλή κατανάλωση ντομάτας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου από στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition.
Τα ευεργετικά οφέλη της ντομάτας οφείλονται στη δράση του λυκοπενίου, αλλά και σε άλλες ουσίες που περιέχει, όπως το κάλιο, η βιταμίνη Β6, η νιασίνη και το φυλλικό οξύ. Αυτά τα συστατικά έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από την αθηροσκλήρωση, με μελέτες να αποδεικνύουν ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων.
Για βέλτιστη απορρόφηση του λυκοπενίου, συνιστάται η κατανάλωση μαγειρεμένων ντοματών ή σαλτσών ντομάτας, καθώς η θέρμανση βοηθάει στην απελευθέρωση του συστατικού αυτού. Επιπλέον, καλό είναι να συνοδεύεται η ντομάτα με μία κουταλιά ελαιόλαδο, καθώς αυτό ενισχύει την απορρόφηση του λυκοπενίου, του β-καροτένιου, της βιταμίνης Α και της βιταμίνης E που είναι λιποδιαλυτές ουσίες.
Συνολικά, η ντομάτα αποτελεί ένα πολύτιμο λαχανικό για την υγεία της καρδιάς, παρέχοντας πληθώρα βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Αν είστε άνω των 50 ετών και έχετε ανησυχίες για την πίεση, προσθέστε περισσότερη ντομάτα στη διατροφή σας για να ενισχύσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία.