4 Δεκεμβρίου 2025

Η επίδραση της διατροφής στην κούραση και την κακή διάθεση των ανθρώπων

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ένα νέοαποκαλύπτει τους λόγους πίσω από την κούραση και την κακή διάθεση που πολλοί ενήλικες αντιμετωπίζουν καθημερινά. Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας και μπορεί να οδηγήσει σε αίσθηση εξάντλησης (54%), απογοήτευσης (22%) και θλίψης (17%).

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία OnePoll, πάνω από το 90% των Αμερικανών αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα εξαιτίας της διατροφής τους. Το 20% την θεωρεί υγιεινή, ενώ το 16% αναγνωρίζει ότι η διατροφή του είναι ανθυγιεινή. Επίσης, ένας στους πέντε δεν αισθάνεται ότι οι τροφές που καταναλώνει καλύπτουν τις διατροφικές του ανάγκες.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν τι ακριβώς περιέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουν. Το 18% δεν έχει ιδέα για την προέλευσή τους, ενώ το 24% σπάνια ή ποτέ δεν ελέγχει τις ετικέτες. Ωστόσο, ένα ίσο ποσοστό εξετάζει πάντα τις ετικέτες, με το 47% να έχει διαβάσει συστατικά που δεν αναγνωρίζει στα τρόφιμα που αγοράζει.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι οι νέοι είναι πιο προσεκτικοί καταναλωτές όσον αφορά τα τρόφιμα που επιλέγουν. Η γενιά Ζ, δηλαδή οι άνθρωποι ηλικίας 18-25 ετών, είναι περισσότερο προσεκτική όταν πρόκειται για την επιλογή των τροφίμων τους. Τρεις στους τέσσερις (75%) εξετάζουν τις ετικέτες των αγαπημένων τους προϊόντων, σε αντίθεση με το 27% των ηλικιωμένων και το 23% των μικρότερων χρονικά.

Σε ό,τι αφορά τα βιώσιμα τρόφιμα, πολλοί άνθρωποι ανέφεραν ότι θα τα προτιμούσαν αν ήταν πιο υγιεινά (48%), μπορούσαν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία (32%) ή βοηθούσαν στον έλεγχο του βάρους τους (26%).

Επόμενος σταθμός στην έρευνα ήταν ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα θεωρεί ως κύρια πηγή ενημέρωσης για την υγεία, ενώ το 42% εμπιστεύεται ακόμη τον γιατρό του και το 33% την οικογένειά του και τους φίλους του. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ξεχώρισαν σε αυτό τον τομέα ήταν το Facebook (71%), το Instagram (44%) και το TikTok (41%).

Παρόλα αυτά, μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι κοινωνικές πλατφόρμες είχαν θετικό αντίκτυπο στον τρόπο που βλέπουν την υγεία τους.

Συνολικά, αυτή η έρευνα αποκαλύπτει τη σημασία της διατροφής στην υγεία και την ευεξία μας. Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί με αυτό που τρώμε και να ενημερωνόμαστε για την προέλευση και τις συνιστώσες των τροφίμων μας. Η γενιά Ζ μάς δίνει το παράδειγμα, δείχνοντας ότι η προσεκτική έρευνα και η επιλεκτική επιλογή τροφίμων μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία και την ευημερία μας.