Νέα μελέτη ανακάλυψε ότι η διατροφή των παιδιών συνδέεται άμεσα με την υγεία τους, καθώς η κατανάλωση junk food μπορεί να οδηγήσει στην σκλήρυνση των αρτηριών τους έως την εφηβεία.
Η μελέτη περιλάμβανε περίπου 5.000 παιδιά από το Μπρίστολ της Αγγλίας, με αναλυτές από τα πανεπιστήμια του Έξετερ, της Ανατολικής Φινλανδίας και του Μπρίστολ να αξιολογούν τη διατροφή τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που ακολουθούσαν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή, όπως η μεσογειακή, με πλούσια ποσότητα φρούτων, λαχανικών, όσπριων και ψαριού, είχαν πιο ευέλικτες αρτηρίες στην εφηβεία τους. Αντίθετα, τα παιδιά που κατανάλωναν περισσότερα υπερτροφικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη είχαν πιο δύσκαμπτες αρτηρίες κλείνοντας τα 17 τους.
Η ευελιξία των αρτηριών είναι ουσιώδης για την αποτροπή αρτηριακής υπέρτασης, εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου. Γι’ αυτό, η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής για τα παιδιά είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να προλάβει μελλοντικά προβλήματα υγείας. Επιστήμονες από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, το οποίο χρηματοδότησε την μελέτη, υπογράμμισαν τη σημασία της ανάπτυξης ορθών διατροφικών συνηθειών και της αποφυγής επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη από μικρή ηλικία.
Η συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Ζενεβιέβ Μπουκλάντ, ερευνήτρια στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, επεσήμανε πως τα παιδιά μπορούν να προμηθευτούν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να καταναλώνουν υψηλά επίπεδα θερμίδων. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, σπορέλαιου, σπόρων, ολικού ψωμιού ή ζυμαρικών και απολαυστικής πηγής απαχής πρωτεΐνης. Η έρευνα τονίζει τη σπουδαιότητα της καλής διατροφής από μικρή ηλικία και την εφαρμογή της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Atherosclerosis” ανακάλυψε επίσης ότι υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς, αυξάνοντας τον κίνδυνο παρουσίασης καρδιακών προβλημάτων ήδη από τα 25 τους έτη και υποβαθμίζοντας την προοπτική επιτυχούς γήρανσης.
Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής για τα παιδιά και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της στην πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων στο μέλλον. Είναι αναγκαίο να ενθαρρυνθεί η υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών από μικρή ηλικία και να διατηρηθούν δια βίου για την ευημερία και την υγεία των παιδιών μας.