2 Οκτωβρίου 2025

Η επίδραση της πλούσιας σε λίπος διατροφής στον οργανισμό και την υγεία μας

Τελευταία Άρθρα

ΜΙΚΙΟ: Ένα εντυπωσιακό σπίτι στο Ρέθυμνο μόλις 53 τετραγωνικά

Το "Μικιό" είναι ένα μικροσκοπικό σπίτι που βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Ανήκει στον κτιριακό όγκο του 19ου αιώνα και έχει ανακαινισ

Κοριοί: Ταξιδεύουν, κρύβονται και απειλούν – Τα τσιμπήματα, τα συμπτώματα, η θεραπεία

Το Παρίσι βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για τους κοριούς και η ζοφερή κατάσταση αρχίζει να προκαλεί ανησυχία και στη χώρα μας. Αν και είχαμε να ασχοληθ

Πώς να βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες στα ταξίδια σας

Για να αφομοιώσετε πλήρως έναν προορισμό που ονειρευόσασταν, θα πρέπει να αφιερώσετε πολλές ώρες και μέρες ταξιδιού με αεροπλάνα, τρένα ή πλοία, οδηγώντας

7 υπέροχα Αirbnb για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Το επερχόμενο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι η ιδανική ευκαιρία για απόδραση και χαλάρωση. Αν εξακολουθείς να αναζητείς κατάλυμα, δεν χρειάζεται να ανη

“Αν καταπιείς τσίχλα, μένει στο στομάχι 7 χρόνια” μας έλεγαν- Τι ισχύει τελικά

Το κατάπως ατύχημα ενός κομματιού τσίχλας είναι κάτι που ίσως σε κάνει να αναρωτηθείς για πόσο χρόνο θα παραμείνει στο στομάχι σου. Καθώς μεγαλώναμε, πολλο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Στο παρελθόν, οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπαρα έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η παχυσαρκία και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πιο πρόσφατες έρευνες, ωστόσο, αποκαλύπτουν ότι οι επιπτώσεις αυτές είναι ακόμη πιο εκτεταμένες και επηρεάζουν και άλλες λειτουργίες του οργανισμού. Η συχνή κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να επηρεάσει τα γονίδια που συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, τη λειτουργία του εγκεφάλου και ενδεχομένως τον κίνδυνο μόλυνσης με COVID-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Στην προκειμένη έρευνα, ερευνητές διαπιστώνουν ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος επηρεάζει τη γονιδιακή έκφραση και τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου ακόμη και σε μικρά ποντίκια. Οι τρεις διαφορετικές διατροφές που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, με το λιπαρό περιεχόμενο να ανέρχεται στολήψης 40% των θερμίδων, προκάλεσαν αλλαγές στα γονίδια που σχετίζονται με τον μεταβολισμό του λίπους και τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε αύξηση των παθογόνων E. coli και καταστολή των μικροβίων Bacteroides, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από παθογόνα.

Πέρα από τη γονιδιακή έκφραση, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος επηρεάζει επίσης τα βλαστικά κύτταρα στο παχύ έντερο, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν αλλαγές σε γονίδια που ελέγχουν την ευαισθησία σε μολυσματικές ασθένειες, καθώς και σε γονίδια που ρυθμίζουν τη φλεγμονή. Αυτό υπονοεί την ύπαρξη μιας σύνδεσης μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εξετάσουν πιο προσεκτικά τις διατροφικές τους συνήθειες. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τις επιπτώσεις που μια λανθασμένη διατροφή μπορεί να έχει στην υγεία μας, αφού αυτές μπορεί να είναι πολύ πιο εκτεταμένες από ό,τι περιμέναμε. Είναι καιρός να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές μας επιλογές και να περιορίσουμε την κατανάλωση λιπαρών τροφών, προκειμένου να διατηρήσουμε τόσο τον εγκέφαλο όσο και το ανοσοποιητικό μας σύστημα υγιή.