Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ αναδεικνύουν το ανησυχητικό σημείο στον τομέα της ψυχικής ευεξίας των νέων. Σύμφωνα με αυτήν, οι νέοι που γεννήθηκαν στη δεκαετία του ’90 και οι τελευταίοι millennials (1990-1996) αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη και εθισμοί. Σε αντίθεση με προηγούμενες γενιές, οι νεότεροι δείχνουν ότι η κατάστασή τους δεν βελτιώνεται καθώς μεγαλώνουν, με αυτήν την τάση να επηρεάζει ακόμη και τις μεγαλύτερες γενιές που σήμερα βρίσκονται στα 40 ή 50 τους.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις αλλαγές στην ψυχική υγεία περισσότερων από 27,500 Αυστραλών από το 2001 έως το 2020, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύουν τη σταθερή επιδείνωση της ψυχικής υγείας των προαναφερθέντων ηλικιακών ομάδων. Ωστόσο, αυτό που έκανε τη θετική διαφορά ήταν η εύρεση που συνδέει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την κατάσταση αυτή. Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη επισημάνει τον ρόλο που διαδραματίζουν τα social media και η υπερβολική έκθεση σε οθόνες στην ψυχολογική ευεξία, προκαλώντας αυξημένα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και εθισμού, καθώς και αυξημένα ποσοστά συναισθηματικής κακοποίησης και τοξικών σχέσεων.
Οι ερευνητές εκφράζουν ανησυχία για τα ευρήματα τους και την πιθανότητα να ανατραπούν στο μέλλον. Η επιδείνωση της ψυχικής υγείας των νέων αποτελεί ένα πρόβλημα που προκαλεί ανησυχία και απαισιοδοξία, αλλά πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε την κατάλληλη υποστήριξη για να βοηθήσουμε τους νέους να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις. Είναι καθήκον μας ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα και να επενδύσουμε σε προγράμματα και πόρους που θα συμβάλουν στην ευημερία των νέων μας.