Σε μία νέα εξέλιξη που ανατρέπει την αλιευτική βιομηχανία, η νεοσύστατη εταιρεία βιοτεχνολογίας Bluu Seafood άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο καλλιέργειας θαλασσινών στο Αμβούργο της Γερμανίας. Το εργοστάσιο αυτό επιτρέπει στη Bluu Seafood να καλλιεργεί κύτταρα μυών, λίπους και συνδετικού ιστού από σολομό Ατλαντικού και πέστροφα σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι πριν.
Οι ζυμωτήρες του εργοστασίου, οι οποίοι έχουν αρχικά χωρητικότητα 65 λίτρων με δυνατότητα επέκτασης σε 2.000 λίτρα, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και διαίρεση των ζωικών κυττάρων, όπως συμβαίνει φυσιολογικά στα ψάρια. Αυτή η μέθοδος παραγωγής ψαριών απαλλάσσει τα προϊόντα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, βαρέα μέταλλα και μικροπλαστικά που συνήθως συναντώνται στα αλιευμένα ψάρια. Επιπλέον, τα εργαστηριακά ψάρια έχουν παρόμοια γεύση και θρεπτικό περιεχόμενο με τα συμβατικά προϊόντα.
Η καλλιέργεια ψαριών σε εργαστήριο αποτελεί πράσινη εναλλακτική λύση για την αλιευτική βιομηχανία, καθώς σχεδόν το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων θαλάσσιων ψαριών εξαντλείται ή υπεραλιεύεται. Επιπλέον, οι ιχθυοκαλλιέργειες μολύνουν το περιβάλλον και δημιουργούν εστίες ασθενειών. Η εμπορευματοποίηση της διαδικασίας θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της αλιείας.
Η Bluu Seafood ελπίζει να προσφέρει εργαστηριακά ψάρια σε τιμές χονδρικής πώλησης σε μόλις τρία χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει την απαραίτητη ρυθμιστική υποστήριξη. Η εταιρεία αναμένει ότι η Σιγκαπούρη θα δώσει την πρώτη έγκριση στις αρχές του 2025, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επιδημία του κορωνοϊού έχει επιβραδύνει σοβαρά την ανακάλυψη εργασίας. Με το OpenAI και το GPT-3, μπορείς τώρα να επανεξετάσεις την περιγραφή της εργασίας σου και να την προσαρμόζεις σύμφωνα με την ζήτηση της εταιρείας. Εδώ είναι ένα παράδειγμα για το πως θα μπορούσε να γίνει αυτό.