28 Απριλίου 2025

Η επικίνδυνη σύνδεση ανάμεσα στο επεξεργασμένο κρέας και την καρδιαγγειακή υγεία

Τελευταία Άρθρα

Πώς να απολαύσετε το ποτό σας χωρίς περιττές θερμίδες αυτές τις γιορτές

Στις γιορτές, όλοι μας επιτρέπουμε να τα ρίξουμε λίγο έξω και να απολαύσουμε το φαγητό, τα γλυκά και, φυσικά, τα ποτά μας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να δημιουργήσε

Ζώα συντροφιάς: Νέες προκλήσεις και στόχοι για το επόμενο έτος

Στο τέλος ενός έτους, συχνά βάζουμε στόχους για την επόμενη χρονιά. Γυμναστήριο ή διαλογισμός, να κόψουμε ανεπιθύμητες συνήθειες, μαγείρεμα υγιεινών γευμάτων

Νέα Έρευνα: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology από ερευνητές του Πανεπιστημίου Loma Linda αναφέρει ότι η κατανάλωση γάλακτος

Μοίρασε τη γιορτινή χαρά με τον αγαπημένο σου σκύλο

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, το να μοιραζόμαστε την χαρά και τα φαγητά με τον αγαπημένο μας σκύλο είναι ακόμα πιο συνηθισμένο. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσ

Τα παιδιά μας μαθαίνουν την αληθινή ευτυχία: Μια νέα οπτική προοπτική

Έχοντας τη δυνατότητα να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, μπορούμε να ανακαλύψουμε μια ευκαιρία για να αποκτήσουμε μια πιο απλή, χαρούμενη και

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το παρακάτωπαρουσιάζει τα ευρήματα μιας παγκόσμιας μελέτης επιστημόνων του Πανεπιστημίου McMaster σχετικά με την σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, η μελέτη απέδειξε πως δεν υπήρχε η ίδια σύνδεση με το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και τα πουλερικά.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 134,297 ανθρώπους από 21 χώρες για σχεδόν μία δεκαετία και διαπίστωσαν πως η κατανάλωση περισσότερων από 150 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα σχετιζόταν με 46% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 51% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας. Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αναγκάζονται να διεξαγάγουν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουν πλήρως τον συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και την καρδιαγγειακή υγεία. Το γεγονός ότι δεν ήταν σαφές τί αντικαθιστά το κρέας στη διατροφή των συμμετεχόντων με χαμηλότερη πρόσληψη κρέατος, καθώς και εάν η ποιότητα αυτών των τροφίμων διέφερε από χώρα σε χώρα, αποτελεί θέμα προς διερεύνηση.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους δείχνουν πως ο περιορισμός της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος είναι απαραίτητος για την διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.