Το παρακάτωπαρουσιάζει τα ευρήματα μιας παγκόσμιας μελέτης επιστημόνων του Πανεπιστημίου McMaster σχετικά με την σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, η μελέτη απέδειξε πως δεν υπήρχε η ίδια σύνδεση με το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και τα πουλερικά.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 134,297 ανθρώπους από 21 χώρες για σχεδόν μία δεκαετία και διαπίστωσαν πως η κατανάλωση περισσότερων από 150 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα σχετιζόταν με 46% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 51% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας. Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αναγκάζονται να διεξαγάγουν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουν πλήρως τον συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και την καρδιαγγειακή υγεία. Το γεγονός ότι δεν ήταν σαφές τί αντικαθιστά το κρέας στη διατροφή των συμμετεχόντων με χαμηλότερη πρόσληψη κρέατος, καθώς και εάν η ποιότητα αυτών των τροφίμων διέφερε από χώρα σε χώρα, αποτελεί θέμα προς διερεύνηση.
Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους δείχνουν πως ο περιορισμός της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος είναι απαραίτητος για την διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.