4 Δεκεμβρίου 2025

Η επικίνδυνη σύνδεση ανάμεσα στο επεξεργασμένο κρέας και την καρδιαγγειακή υγεία

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το παρακάτωπαρουσιάζει τα ευρήματα μιας παγκόσμιας μελέτης επιστημόνων του Πανεπιστημίου McMaster σχετικά με την σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, η μελέτη απέδειξε πως δεν υπήρχε η ίδια σύνδεση με το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και τα πουλερικά.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 134,297 ανθρώπους από 21 χώρες για σχεδόν μία δεκαετία και διαπίστωσαν πως η κατανάλωση περισσότερων από 150 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα σχετιζόταν με 46% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 51% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας. Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αναγκάζονται να διεξαγάγουν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουν πλήρως τον συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και την καρδιαγγειακή υγεία. Το γεγονός ότι δεν ήταν σαφές τί αντικαθιστά το κρέας στη διατροφή των συμμετεχόντων με χαμηλότερη πρόσληψη κρέατος, καθώς και εάν η ποιότητα αυτών των τροφίμων διέφερε από χώρα σε χώρα, αποτελεί θέμα προς διερεύνηση.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους δείχνουν πως ο περιορισμός της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος είναι απαραίτητος για την διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.