8 Μαΐου 2025

Η θεραπευτική δύναμη της κοτόσουπας: Το αγαπημένο μας φαγητό για όταν είμαστε άρρωστοι

Τελευταία Άρθρα

Η θεραπευτική δύναμη της κοτόσουπας: Το αγαπημένο μας φαγητό για όταν είμαστε άρρωστοι

Η κοτόσουπα είναι ίσως το πιο αγαπημένο comfort food που επιλέγουμε όταν αντιμετωπίζουμε κάποια ασθένεια. Εδώ και δεκαετίες την επιλέγουμε για τη ζεστασιά κα

Νέος Δείκτης Φλεγμονής αποκαλύπτει τη Βαρύτητα της Λοίμωξης από τον Κορωνοϊό

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature (The death rate of COVID-19 infection in different SARS-CoV-2 variants was related to

Η Φινλανδία: Σάουνα και ευτυχία – Μια αναγνώριση του σπιρτόξυλου

Η Φινλανδία, χώρα της βόρειας Ευρώπης, έχει καταφέρει να βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης για την ευτυχία των πολιτών της τα τελευταία έξι χρόνια. Η ευτυχ

Γερμανία: Για ελλείψεις σε βασικά φάρμακα διαμαρτύρονται οι παιδίατροι

Πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων και επικίνδυνες συνέπειες για τους ασθενείς ανακοίνωσαν πρόσφατα οι παιδίατροι στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί έλλειψ

Νέα προοπτική για τον κορωνοϊό: Συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα παραμένει σε επίκαιρο προσκήνιο, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η κοτόσουπα είναι ίσως το πιο αγαπημένο comfort food που επιλέγουμε όταν αντιμετωπίζουμε κάποια ασθένεια. Εδώ και δεκαετίες την επιλέγουμε για τη ζεστασιά και τη θρεπτική της αξία. Αλλά επιτρέπει πραγματικά να αναρρώσουμε γρηγορότερα από μια γρίπη ή ένα κρυολόγημα;

Αν και τα επιστημονικά δεδομένα είναι περιορισμένα, μια παλαιότερη ερευνητική μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα αναφέρει ότι η κοτόσουπα μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πολλοί ασθενείς δηλώνουν επίσης ότι αισθάνονται καλύτερα μετά την κατανάλωσή της. Παρόλο που δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες, τα αποτελέσματα της αρχικής μελέτης επιβεβαιώνονται και το 2021.

Τι καθιστά την κοτόσουπα θεραπευτική;

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κοτόσουπας οφείλονται στα διάφορα συστατικά της. Ένα τυπικό παράδειγμα κοτόσουπας περιλαμβάνει ζωμό κοτόπουλου, κοτόπουλο και διάφορα λαχανικά όπως καρότα, σκόρδο, κρεμμύδια και σέλινο. Τα συστατικά αυτά περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που μπορούν να συμβάλλουν στη φυσική ανάρρωση του σώματος. Για παράδειγμα, τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ το σκόρδο και το κρεμμύδι έχουν αντιικές ιδιότητες που σχετίζονται με την αναστολή των λοιμώξεων.

Το νερό και ο ζωμός που περιέχονται στην κοτόσουπα μπορούν επίσης να μας ωφελήσουν, καθώς όταν αρρωσταίνουμε μπορεί να αφυδατωθούμε. Η κατανάλωση υγρών, ακόμα και με τη μορφή κοτόσουπας, μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ενυδάτωσής μας. Επιπλέον, αν χάσουμε ηλεκτρολύτες λόγω γαστρεντερικών ασθενειών, ο ζωμός κοτόπουλου μπορεί να βοηθήσει στην αντικατάστασή τους, καθώς περιέχει νάτριο.

Πώς να φτιάξετε την κοτόσουπα για να απολαύσετε τα μέγιστα οφέλη;

Η σπιτική κοτόσουπα θεωρείται η καλύτερη επιλογή, καθώς μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα αλατιού και των καρυκευμάτων που χρησιμοποιείτε. Εκτός από τον κίνδυνο της υπέρτασης, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να ερεθίσει το στομάχι.

Προσθέστε πολλά λαχανικά στην κοτόσουπα και απολαύστε τη ζεστή. Τα ζεστά φαγητά και ροφήματα συνδέονται με μεγαλύτερη θετική ανταπόκριση και μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα όταν είστε άρρωστοι.

Αν και η κοτόσουπα μόνη της δεν μπορεί να κάνει θαύματα, σε συνδυασμό με την ξεκούραση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Ωστόσο, πάντα επικοινωνείστε με τον γιατρό σας για την κατάλληλη θεραπεία και ζητήστε βοήθεια εάν αισθανθείτε κάτι ασυνήθιστο ή εάν τα συμπτώματά σας διατηρούνται.